Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απάντηση Μώραλη για όσα δηλώθηκαν από Μπελαβίλα

Χωρίς κατηγορία στις 08/07/2020

Ο δήμαρχος αντέδρασε σε αντιπολιτευτικές δηλώσεις για την παραχώρηση του Πύργου

|> Με αφορμή ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για όλους” του Νίκου Μπελαβίλα, σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης αξιοποίησης του Πύργου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε τα εξής:

«Έχει πλέον καταντήσει γραφική η στάση των εκπροσώπων της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, καθώς όπως φαίνεται για ακόμα μια φορά βάζουν σε προτεραιότητα  την κομματική τους γραμμή και την εμπάθειά τους, από το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων.

Δεν  είναι τυχαίο γεγονός άλλωστε, ότι η δίκη τους απουσία από αυτήν τη γιορτή για την πόλη, συνοδεύτηκε από την απουσία και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά κυρίου Δρίτσα.

Αυτήν την φορά όμως ξεπέρασαν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς όχι μόνο δεν παρέστησαν στην εκδήλωση υπογραφής, αλλά με ανακοίνωση τους επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την απουσία τους με παιδικά επιχειρήματα, ψεύδη και δήθεν ερωτήματα,  καταφέρνοντας να ξεπεράσουν σε γραφικότητα  ακόμα και το υπό ανάπλαση Μικρολίμανο.

Τα πράγματα όμως δυστυχώς για αυτούς είναι εντελώς ξεκάθαρα. Η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά ξεκίνησε  με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ.αριθμ.134/2019)  την οποία ψήφισαν  και οι ίδιοι. Μάλιστα στην εν λόγω απόφαση συμπεριλαμβάνεται και η έκθεση των ορκωτών εκτιμητών, με την οποία συμφώνησαν και η οποία περιγράφει αρκετά για τα οποία τώρα δηλώνουν άγνοια.

Υπερψήφισαν ότι το μίσθωμα του Πύργου στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε θα πρέπει να είναι από 900.000 ευρώ και πάνω και φυσικά ψήφισαν για τα 99 χρόνια τα οποία τώρα «βλέπουν» ως πολλά. Ψήφισαν επίσης όπως οι ίδιοι δηλώνουν στην οικονομική επιτροπή  (υπ. αριθμ. 382/2019 απόφαση), την τελική συμφωνία με τελικό μίσθωμα 1.010.000 και τώρα ζητούν δήθεν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες και λόγω αυτού υποτίθεται   δεν ήρθαν  στην εκδήλωση υπογραφής.

Δεν έλαβαν καν υπ’ όψιν τους και φυσικά δεν ανέφεραν στην τραγική ανακοίνωση-απολογία τους, την χωρίς ΚΑΜΙΑ παρατήρηση έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο και ενέκρινε τελικά την όλη διαδικασία, καθώς και το ότι στην όλη μακρά διαδικασία δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ  ένσταση από κανέναν. Και έρχονται σήμερα να δηλώσουν ευθαρσώς ότι δεν έχουν ενημέρωση για κάτι το οποίο πολλάκις  υπερψήφισαν. Δεν εκπλησσόμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι και με την παραχώρηση του λιμανιού με πρώτη υπογραφή του Βουλευτή Πειραιά  κ. Δρίτσα, μας έχουν συνηθίσει  σε τέτοιου είδους κωλοτούμπες. Εδώ άλλαξαν όνομα για να ξεχάσουμε τι έλεγαν για  το λιμάνι  (από Λιμάνι  της Αγωνιάς μετονομάστηκαν σε Πειραιάς για Όλους)! Για τον Πύργο θα είχαν  αναστολές;

Προφανώς δεν αντέχουν να δουν την πραγματικότητα. Ότι μέρα με την μέρα αλλάζουμε τον Πειραιά και κάνουμε τις υποσχέσεις πράξη. Δεν μπορούν να δουν και να δεχθούν ότι ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος παρέμενε για περισσότερα από 45 χρόνια αναξιοποίητος, επιτέλους αξιοποιείται, με μια επένδυση άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, η όποια θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για περαιτέρω ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και έσοδα για τον Δήμο Πειραιά.

Θα δώσει ζωή σε ένα «κουφάρι» που για δεκαετίες στέκει άδειο στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού της πόλης, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χωράς. Δεν μπορούν να δεχτούν ότι η δική μας δημοτική αρχή κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει καμία άλλη στο παρελθόν εδώ και περίπου μισό αιώνα. Για αυτό άλλωστε τελικά υπερψήφισαν. Διότι  δεν πίστευαν ότι θα φτάναμε  στη χτεσινή  ιστορική ημέρα για την πόλη μας στην οποία ήταν και πάλι απόντες.

Θυμίζουμε δε, ότι και για τη μεγάλη ιδιωτική επένδυση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, η οποία συνοδεύεται από τη μεγάλη αστική ανάπλαση που ξεκίνησε  και λόγω των οποίων δημιουργήθηκαν ήδη περισσότερες από 3000 θέσεις εργασίας ήταν και πάλι αρνητικοί.

Είναι κρίμα πάντως το στενό κομματικό συμφέρον, η ιδεοληψία τους και η εμπάθειά τους να μην τους επιτρέπει ούτε να χαρούν, αλλά ούτε και να συμμετέχουν σε μια αντικειμενικά  τεράστια επιτυχία της πόλης για την οποία όλοι εκφράζονται κολακευτικά. Τους αφήνουμε στη μιζέρια και την εσωστρέφειά τους. Εμείς  θα συνεχίσουμε να τους καλούμε στις μεγάλες επιτυχίες και νίκες της πόλης και εκείνοι ας αποφασίζουν αν θέλουν να συμμετέχουν».

Τι είχε δηλώσει ο Νίκος Μπελαβίλας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για όλους” Νίκος Μπελαβίλας, είχε κάνει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας συνιστά σημαντικό κεφάλαιο. Απαιτεί, όμως, μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η ανάπτυξη της πόλης όσο και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτήν για τον Δήμο και τους πολίτες. Με αυτό το σκεπτικό ο ‘Πειραιάς για όλους’ ψήφισε θετικά στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΝ-Πύργος) για 99 χρόνια σε ανάδοχη εταιρεία, με υποχρέωση την ανακατασκευή του και την καταβολή ενοικίου ύψους 1.010.000€ ετησίως

Ζητήσαμε, ωστόσο, από τον Δήμαρχο στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και εγγράφως στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Δήμου, αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά βάρη που θα προκύψουν και θα φορτωθεί ο Δήμος Πειραιά από την αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού του στοιχείου για να υπολογιστεί το πραγματικό ετήσιο όφελος. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση  αλλά και καθήκον μιας υπεύθυνης δημοτικής αρχής να ενημερώνει άμεσα τόσο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης όσο και τους δημότες για τα πραγματικά κόστη που θα επιβαρύνουν μια τέτοια μεγάλη επένδυση. Και συγκεκριμένα αν θα πληρώσει ο Δήμος ΕΝΦΙΑ και πόσο, συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο επένδυσης, κόστος μεταστέγασης και ενοικίασης χώρων για τις εγκαταστημένες εκεί υπηρεσίες κ.ά. Ήδη η πρωτοφανής για 99 χρόνια παραχώρηση, αντί των 30 ή 45 που είναι δόκιμη πρακτική, αποτελεί και αυτή ένα πρόβλημα.

Αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να είχαν γίνει γνωστά από την πρώτη στιγμή και με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Η μη δημοσιοποίησή τους, όταν μάλιστα κυκλοφορούν και σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές στην πόλη, λειτουργεί εις βάρος της διαφάνειας της αυτοδιοίκησης και της αξιοπιστίας της δημοτικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, που υπογράφεται πανηγυρικά η σύμβαση παραχώρησης του Πύργου, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα οι υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες και ο Δήμαρχος σιωπά.

Κύριε Δήμαρχε, δώστε την απάντηση: Πόσα καθαρά χρήματα θα βάζει στο ταμείο ο Δήμος Πειραιά από τον Πύργο; Η απόφασή μας να μην παραβρεθούμε στη σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: