Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απεβίωσε ο Αντ. Βγόντζας νικημένος από την επάρατο…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/03/2019

Ο διακεκριμένος δικηγόρος ήταν 73 ετών και υπήρξε ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα

|> Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Αντώνης Βγόντζας, ένας διακεκριμένος δικηγόρος και θαυμάσιος άνθρωπος και φίλος, νικημένος από την επάρατο…

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και την προεδρία της κυβέρνησης.

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε διατελέσει διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα αλλά η καταγωγή του ήταν από το Καπίστρι Λασιθίου.

Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά, στην Αθήνα, την Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία, ενώ ασκούσε την δικηγορία από το 1971.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. Υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως “πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής”.

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη , τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού “Time”.

Για πολλές δεκαετίες συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «Αττική οδός», η «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», η «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», ο «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», η «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλι Πεδιάδος» στην Κρήτη.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας αλλά και πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Ο Αντώνης Βγόντζας αρθρογραφούσε  στο “Πρώτο Θέμα” και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά.

Συλλυπητήρια Βούτση

Τη θλίψη του για τον θάνατο του διακεκριμένου νομικού και αγωνιστή της Δημοκρατίας Αντώνη Βγόντζα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Ο χαμός του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αφήνει ένα κενό στον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Υπήρξε από τις μεγάλες προσωπικότητες της νομικής και των δημοκρατικών αγώνων, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, σε ό,τι κι αν ανέλαβε, απ’ όποια θέση κι αν πέρασε.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς και στάθηκε συνήγορος των θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών. Συνετέλεσε, μεταπολιτευτικά, στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων, ως σύμβουλος του Δημητρίου Τσάτσου.

Είχε ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ επιτέλεσε σημαντικό έργο ως μέλος της διακομματικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου κατά την επεξεργασία του ογκώδους αρχείου.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης-Αμερικής. Ήταν ένας γνήσιος δημοκράτης, επιφανής νομικός επιστήμονας, αγωνιστής, ενεργός πολίτης. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: