Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παναγιώτατε “δεν ήταν έγκλημα, ήταν λάθος”…

Χωρίς κατηγορία στις 11/10/2020
Ο διωγμός των Μητροπολιτών Βοστώνης και Νιού Τζέρσεϋ προκαλεί προβλήματα…

Σωτήρης Μ. Τζούμας |> «…Η Αγία και Ιερά Σύνοδος… εθεώρησεν εκθέσεις του οικείου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου…» και…πήρε κεφάλια! Αναπολόγητους καρατόμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης δύο εκλεκτούς ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής διαβάζοντας απλώς μια «έκθεση του οικείου Αρχιεπισκόπου Αμερικής»!

Αλγεινή εντύπωση και πικρία προκάλεσε η απόφαση αυτή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και της Συνόδου του, στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Και πολύ περισσότερο στα ποίμνια των δύο Ιεραρχών της Αμερικής που τιμωρεί για εγωιστικούς λόγους.

Και να σκεφτείτε ότι η εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Αμερική και την ομογένεια των ΗΠΑ για δύο λόγους: πρώτον διότι είναι προεκλογική περίοδος για την Αμερική δεδομένου ότι τον Νοέμβριο θα γίνουν Προεδρικές εκλογές και δεύτερον διότι τα εθνικά μας θέματα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και επέλεξαν αυτή την περίοδο για να αναστατώσουν την ομογένεια και την εκεί Εκκλησία μας που αποτελεί τον συνδετικό μας κρίκο.

Δύο επίλεκτα στελέχη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, δύο καταξιωμένοι και διακεκριμένοι ιεράρχες αντιμετωπίζονται με σκαιότητα και αγνωμοσύνη στο σπουδαίο έργο τους στην Αμερική. Και οι δυό τους υπήρξαν στενοί συνεργάτες και παιδιά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και συνεργάτες του πρώην Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Τυχαίο; Κάθε άλλο!

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ένας αγωνιστής και απροσκύνητος ιεράρχης με ιστορία, που τιμά την αρχιερωσύνη του, που πιστεύει αληθινά στον Θεό, που ενσαρκώνει το «ποιήσας και διδάξας», τιμωρείται γιατί δεν θέλησε να απεμπολήσει κάθε όσιο και ιερό που πρεσβεύει, γιατί δεν δέχθηκε να χλευάσει το Μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία και δεν χρησιμοποίησε «κουταλάκια μιας χρήσεως» που λάνσαρε το καλό παιδί του συστήματος ο Ελπιδοφόρος στην μετάδοση της Θείας Κοινωνίας!

Και αντί να επιβραβεύεται, τιμωρείται! Τιμωρείται γιατί θέλησε να θέσει σε εφαρμογή το Συνοδικό σύστημα της Εκκλησίας και ζήτησε την γνώμη  των συνεπισκόπων του για ένα θέμα που προέκυψε (το συνταξιοδοτικό) ώστε να έχουν κοινή γραμμή. Κάτι που θα έπρεπε να έχει προκαλέσει  ο ίδιος  ο Αρχιεπίσκοπος αν ήθελε να αποφύγει την… παρασυναγωγή. Με τη φίμωση του άλλου δεν κερδίζεις πάντα. Πρέπει να πει τη γνώμη του κάποιος για να εκτονωθεί και ας μην εισακουστεί.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, λόγιος, σεμνοπρεπής και ανδροπρεπής Ιεράρχης, κατηρτισμένος θεολόγος, τιμωρείται γιατί; Δεν αναφέρεται ο λόγος  στο ανακοινωθέν, δεν συμφέρει  γιατί θα τους κάνει ρεζίλι! Απλώς  τιμωρείται! Παύει ο ισόβιος γάμος με την Μητρόπολη στην οποία εξελέγη και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη δύο Αρχιεπισκόπων: του Γέροντος Ιακώβου (ως πρώην τότε) και του Γέροντος Δημητρίου ο οποίος τον πρότεινε τότε για Νέας Ιερσέης. Και τώρα; Τον τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί -σαν τα σουβλάκια που πουλούσε στους ομογενείς  για να στήσει την Μητρόπολή του από το μηδέν- και τον στέλνουν στην κυριολεξία στο σπίτι του γιατί δεν είναι αρεστός στον κ. Ελπιδοφόρο!

Παναγιώτατε έχετε καταλάβει τι κάνατε; Πού νομίζετε ότι ζούμε; Στα χρόνια των Σουλτάνων; Είμαστε στην εποχή του κορωνοϊού, στην εποχή που σας έβαλε μάσκες και φίμωτρα για να μη μιλάτε! Στην εποχή που εκλέγετε Αρχιερείς εν Αγίω Πνεύματι και φοράτε τις μάσκες όχι για να προστατεύεστε από τον κορωνοϊό αλλά για να κρύβετε τα πρόσωπά σας.

Πολεμούν και περιγελούν την πίστη μας και την Θεία Κοινωνία από τον περασμένο Μάρτιο και δεν κάνατε τίποτα το εντυπωσιακό για να μας αναπαύσετε ως Χριστεπώνυμο πλήρωμα! Τα αποδεχθήκατε όλα! Δεν βγάλατε κιχ για όσα γίνονται και λέγονται κατά της αμώμου πίστεως και τώρα για διοικητικά θέματα κι επειδή θίχτηκε ο εγωισμός ενός συνεργάτη σας, παίρνετε τα κεφάλια δύο Ιεραρχών!

Με τον φόβο θα κρατήσετε την Εκκλησία ενωμένη; Για να τρομάξετε και τους υπόλοιπους για να μην αντιδρούν; Πώς νομίζετε ότι το εκλαμβάνουνε  αυτό; Ως σωστό και δίκαιο; Κάθε άλλο!Πρόκειται για επίδειξη γενιτσαρισμού που δεν θα έχει καλό τέλος!

Σας συμβουλεύουν λάθος άνθρωποι: έμπλεοι κακότητας, κουσουριών και συμπλεγμάτων. Αλλά το κόστος το πληρώνετε εσείς! Αυτοί σαν τα ποντίκια κρύβονται στο λαγούμι τους μετά το ροκάνισμα που σας κάνουν.

  • Πού είναι, αλήθεια, το ισόβιο των Μητροπολιτών;
  • Πού είναι το αυτοδιοίκητο των Μητροπόλεων;
  • Πού είναι η ελευθερία του Χριστού;
  • Πού είναι η δικαιοσύνη;
  • Πού είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της  απολογίας;
  • Που είναι το τεκμήριο της αθωότητας;

Κι ύστερα, μετά απ´όλα αυτά, πιστεύει το Πατριαρχείο ότι  οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών θα θελήσουν να προσαρτηθούν ποτέ στο Φανάρι; Γιατί; Γιατί να θέλουν να γίνουν μέλη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου;

  • Για να διακυβεύεται συνεχώς το αμετάθετο και το ισόβιό τους;
  • Για να κοιμούνται Μητροπολίτες των επαρχιών τους με τις χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ποιμνίου τους και να ξυπνούν την επόμενη μέρα  Μητροπολίτες των πάλαι ποτέ διαλαμψάντων Μητροπόλεων, δηλαδή τίποτε;
  • Για να βρεθούν από την θέση του δημοσίου λειτουργού υπό το κράτος των Αθηνών, γιουσουφάκια υπό την χατζάρα του… Σουλτάνου;

Χαζοί ή τρελοί πρέπει να είναι για να το θελήσουν αυτό! Γι’ αυτό δεν θα γίνει ποτέ αυτό. Ευτυχώς που υπάρχουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους που τους διασφαλίζουν!

Απλά με πόνο ψυχής διερωτώμαι πως μπόρεσαν οι Ιεράρχες μέλη της Συνόδου να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο για την καταδίκη και τον διασυρμό δύο αδελφών τους. Δεν φοβούνται ότι με τέτοια ενδοτική στάση έρχεται και η δική τους σειρά; Και από το ερώτημα αυτό εξαιρώ τους κατά πάντα ολίγους γενίτσαρους που υπάρχουν εκεί και λένε πάντα ναί σε όλα για να κρύβουν τις πομπές τους και για να μην ασχολείται μαζί τους ο Πατριάρχης. Αλλά έχουσιν γνώσιν οι φύλακες! Περιμένετε και θα δείτε!

«…Ει κακώς ελάλησα, μαρτύρησον περί του κακού, ει δε καλώς, τι με δέρεις;». Ο αιώνιος λόγος του Ευαγγελίου δια στόματος Αυτού του ίδιου του Ιησού Χριστού δεν αφήνει περιθώρια τέτοιων λυπηρών καταντημάτων στην Εκκλησία και δη στην ΜΧΕ.

Πολύ φοβούμαι ότι με τις αποφάσεις αυτές δημιουργείται ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο Φανάρι και αυτή τη φορά το θέμα μας δεν είναι η Ουκρανία, αλλά Έλληνες Ιεράρχες που διαποιμαίνουν επαρχίες του Θρόνου στην Αμερική και αυτοί έχουν ποίμνιο Έλληνες πατριώτες. Και όπως καταλαβαίνετε, το θέμα αυτό δεν θα ξεχαστεί εύκολα!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: