Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

«Έξις δευτέρα φύσις» και δεν γίνεται… freddo χωρίς ντεσιμπέλ!

FLASH στις 03/05/2021

Ο Εξαδάκτυλος καλά τα είπε για τα κλαπατσίμπανα στην εστίαση – Και επτά βουλευτές της ΝΔ ζητούν μουσική στην εστίαση!

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Υπάρχουν κάποια θέματα, που κάνουν “τζιζ” για έναν αρθρογράφο και δεν ασχολείται, επειδή θα έρθει αντίθετος με την “κοινή γνώμη”. Πόσω μάλλον όταν η θέση του είναι αντίθετη με την “επικρατούσα άποψη” δημοσιευμάτων, αναρτήσεων ραδιοτηλεοπτικών αναφορών, ακόμη και αιτημάτων βουλευτών της συμπολίτευσης!

Για παράδειγμα, ποιός… τολμά να γράψει ή να πει ότι είναι δίκαιη και ρεαλιστική η απόφαση να λειτουργήσει η εστίαση (εστιατόρια, καφετέριες) χωρίς μουσική; Είναι λίγο δύσκολο να έρθει κόντρα με ένα σαθρό “κατεστημένο” των τελευταίων χρόνων, όπου αντί για μουσική υπόκρουση “χτυπάνε” εκκωφαντικά ό,τι μουσικό υποπροϊόν του ελληνικού και αγγλόφωνου ρεπερτορίου κυκλοφορεί!

Για να εξηγούμαστε, η υπόθεση δεν αφορά “ζωντανή” μουσική, με ορχήστρα ή μια παρέα μουσικών και τραγουδιστών. Δεν μιλάμε δηλαδή για “μαγαζί” με πρόγραμμα, που λογικό είναι να προηγείται το ακρόαμα από την κουβέντα. Αναφερόμαστε στην μουσική ακρόαση από cd και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Στη περίπτωση αυτή, χρειάζονται γνώσεις προκειμένου να υπάρχει μουσική ανάλογη του χώρου και σε ένταση που να μην υπερβαίνει σε ένταση τα ντεσιμπέλ της ανθρώπινης ομιλίας. Όμως η έννοια της μουσικής υπόκρουσης -ώστε οι θαμώνες να μπορούν να συζητούν άνετα- είναι άγνωστη και “χτυπάνε” κάτι ντεσιμπέλ, που σου “απαγορεύουν” τη συνομιλία.

Συνομιλία!.. Όποιος τολμά να αναφέρεται σε αυτή την ανθρώπινη ανάγκη, γίνεται… δακτυλοδεικτούμενος! Κι αυτό διότι, δυστυχώς, είναι αδύνατον να αντιληφθούν οι καταστηματάρχες ότι ο πελάτης πάει για καφέ ή φαγητό, όχι για να ξεδώσει, αλλά για να πει καμμιά κουβέντα με τον φίλο του ή να καλμάρει ή να διαβάσει κάτι. Δεν πάει για… τσιφτετέλια, καρσιλαμάδες και… ροκιές!

Η μουσική υπόκρουση υπήρχε κάποτε στα “καλά” καφέ και όταν τα καφενεία και τα καφέ έγιναν “καφετέριες”, άρχισε να εξαπλώνεται η ιδέα της μουσικής υπόκρουσης… Όμως, δεν υπήρχαν ούτε οι γνώσεις μήτε και η παιδεία ώστε να γνωρίζουν ότι η μουσική υπόκρουση είναι ένα πολιτισμικό “αξεσουάρ” του καφέ ή του ρεστωράν και έτσι… “βαράτε βιολιτζήδες”!

Το χειρότερο είναι ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που πολλοί -διαφόρων ηλικιών- δεν ενοχλούνται από τέτοιου είδους περιβάλλοντα ή επειδή δεν τους αρέσει να αντιδρούν ή επειδή ντρέπονται να πουν τη γνώμη τους ή και ίσως επειδή δεν θα θεωρηθούν της… μόδας!

Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να είναι εξαιρέσεις όσα εστιατόρια και καφετέριες διαθέτουν πραγματική μουσική υπόκρουση. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρόκειται για επιχειρήσεις, άλλες με ιστορία και άλλες καινούργιες με φινέτσα.

Μετά από αυτά, είναι λίγο… δύσκολο να δημοσιευθεί τέτοιου είδους χρονογράφημα που έρχεται σε “μετωπική σύγκρουση” με την πλειοψηφία της “κοινής γνώμης”, άσχετα εάν η ιστορία του κόσμου αλλάζει από τους λίγους…

Αφορμή για τα παραπάνω δεν δόθηκε τόσο από την απαγόρευση της μουσικής σε καφετέριες και εστιατόρια, όσο για το πόσο ανόητα αντέδρασαν πολλά ΜΜΕ, που άλλα για δήθεν αντιπολιτευτικούς λόγους και άλλα για “μοντερνισμό”, ειρωνεύτηκαν, χλεύασαν και κάποια επιτέθηκαν. Όμως είχαν σαν κοινό παρονομαστή το ότι δεν δικαιολόγησαν τη θέση τους, εκτός και αν γράφτηκε πουθενά ότι είναι αδύνατον να πάρεις τον καφέ σου ή να φας, εάν δεν υπάρχει μπόρα ντεσιμπέλ!

Το πλέον ανόητο είναι ότι η σχετική δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλου, προξένησε… εντυπώσεις και έπεσε θύμα χλευασμού. Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο αυτονόητο και ίσως είναι ο μοναδικός που έδωσε επιστημονική και ρεαλιστική εξήγηση για ένα περιοριστικό μέτρο. Την Μ. Πέμπτη, μεταξύ άλλων, είπε στο Open:

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού». Και πως: «Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

Αίτημα Μπουτσικάκη και άλλων 6 βουλευτών της ΝΔ

Ξαφνικά προχθές, λίγο μετά το μεσημέρι, προέκυψε ένα αίτημα από επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί η μουσική στους χώρους εστίασης και να παραταθεί η κυκλοφορία τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Για το δεύτερο σκέλος, ποιός λογικός άνθρωπος μπορεί να φέρει αντίρρηση; Όσο για το πρώτο, εκφράζεται μία διαφορετική άποψη και είναι σεβαστή.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Α’ Πειραιά κι Νήσων Χριστόφορος Μπουτσικάκης, από κοινού με τους βουλευτές Αχαΐας, Ανδρέα Κατσανιώτη, Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Μαγνησίας, Χρήστο Μπουκώρο, Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Ιωάννη Μελά, Έβρου,  Χρήστο Δερμετζόπουλο και Φθιώτιδας, Θεμιστοκλή Χειμάρα, απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στην επιστολή τους, οι 7 βουλευτές της ΝΔ τονίζουν την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προληπτικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, η αποκλειστική χρήση της εστίασης σε υπαίθριους χώρους από καθήμενους επισκέπτες, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η ορθή και συνεχής χρήση μάσκας από τους εργαζομένους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και υπερμετάδοσης του ιού.

Επισημαίνουν, ωστόσο, την απογοήτευση των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης για τους περιορισμούς σχετικά με τη μουσική καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα υποχρεώσει τα καταστήματα να κλείνουν το αργότερο στις 22.45.

Εκτιμώντας δε, ότι οι περιορισμοί αυτοί θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή επαναλειτουργία της εστίασης, ενώ το ωράριο θα προκαλεί σε καθημερινή βάση συνωστισμό κατά την έξοδο των πελατών, οι βουλευτές προτείνουν την άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση καθώς και την παράταση της κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: