Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αύριο η αποφράς ημέρα για το σύμβολο της Ορθοδοξίας

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 23/07/2020

Ο Ερντογάν “καλπάζει” με άνεση για να μπει στην Αγία Σοφία και να χριστεί… Ταγίπ ο Πορθητής!

Π. Π. Ξανθίδης |> Αμέσως μετά το άκουσμα ότι ο Ερντογάν προτίθεται να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία, το Στέητ Ντηπάρτμεντ, είχε αντιδράσει λέγοντας πως «εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη διατήρηση της πολυθρησκευτικής ιστορίας της Αγίας Σοφίας». Και στην Αθήνα χαρήκανε, τόσο πολύ μάλιστα, που ουδείς πρόσεξε κάποιες λεξούλες οι οποίες “δίνουν” την άδεια στον Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί το σύμβολο της Ορθοδοξίας! Διότι, εάν είχε γίνει… αντιληπτή η φράση «της πολυθρησκευτικής ιστορίας», τότε η Ελλάδα και οι διάφοροι φορείς της, ίσως να αντιδρούσαν διαφορετικά…

Όταν αναγνωρίζεται επίσημα από το Στέητ Ντηπάρτμεντ η “πολυθρησκευτικότητα” της Αγίας Σοφίας, πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην μετατροπή της σε τζαμί; Αφού αναγνωρίζει ότι αφού υπήρξε τζαμί, άρα μπορεί να είναι και τζαμί!

Μήπως περιμένουμε σοβαρές αντιδράσεις από το Βατικανό; Πότε σεβάστηκαν την Κωνσταντινούπολη (σ.σ κατά τον πάπα Φραγκίσκο… Ισταμπούλ) και την Αγία Σοφία, για να την σεβαστούν και τώρα;*

Α, είναι και ο κ. Πούτιν! Εδώ έχει μπλέξιμο η κατάσταση. Από παλιά η Μόσχα ήθελε να πάρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τώρα που ο Βαρθολομαίος πίκρανε τους Ρώσους με το άνοιγμα των σχέσεών του με την Ουκρανία (Πατριαρχείο Κιέβου), η κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας είναι προβληματικές και ίσως υπάρχει κίνδυνος να συμβούν απρόσμενες καταστάσεις στον κόσμο της Ορθοδοξίας.

Η 24η Ιουλίου είναι αύριο. Η Ελλάδα γιορτάζει τη Δημοκρατία της και στο Αιγαίο έχουμε “τρικυμία”. Η Ρωμιοσύνη είναι κολλημένη στον τοίχο, περιμένοντας εκείνη την αποφράδα στιγμή της ισλαμικής εισβολής στο σύμβολο του Χριστιανισμού, έχοντας απέναντί της έναν Ερντογάν, υποδυόμενο τον “Πορθητή” και με χίλια ερωτηματικά για τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Θέλει και τα κάνει ή του τα λένε και τα κάνει;

Εάν τα πάντα στην Ιστορία είναι προϊόντα συνωμοσιών (σ.σ. δεν είναι κακιά λέξη!), τότε γιατί ο τύπος ίσως να είναι βαλτός και να έχει “πλάτες”. Άλλωστε είναι τόσο συνεπής με όσα λέει και τόσο ακριβής που δημιουργεί… συμπτώσεις! Όπως τώρα, που εντελώς… συμπτωματικά κάνει το “ντου” στην Αγία Σοφία, κάνει “ντου” στο Αιγαίο, κάνει “ντου” στη Λιβύη! Το άτομο συμπεριφέρεται πολύ “επιστημονικά”, για να εκληφθεί ως… αυτόφωτο. Ίσως η εν λόγω καχυποψία να μην ευσταθεί, αλλά υπάρχουν “δήγματα”…

(*) Οι χειρότερες καταστροφές και οι λεηλασίες στην Πόλη και στην Αγία Σοφία, δεν έγιναν από τις ορδές των Οθωμανών, αλλά από τους… ομόθρησκους της Δ’ Σταυροφορίας. Διαβάζουμε στη “Μηχανή του Χρόνου”:

«Βεβηλώθηκαν επίσης οι αυτοκρατορικοί τάφοι στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Οι χρυσές λειψανοθήκες αρπάχτηκαν και τα λείψανα των αυτοκρατόρων σκορπίστηκαν. Οι εισβολείς δεν σεβάστηκαν ούτε τον ναό της Αγίας Σοφίας. Εισήλθαν σ’ αυτόν έφιπποι, σφάζοντας όσους ικέτες είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Στη συνέχεια κατέστρεψαν με μανία τα πάντα και τη μετέτρεψαν σε στάβλο. Κάθισαν επίσης μια γυμνή πόρνη στον πατριαρχικό θρόνο για να τραγουδήσει. Ούτε ο Τίμιος Σταυρός δεν γλύτωσε από τη σταυροφορική μανία. Το ιερό κειμήλιο τεμαχίστηκε προκειμένου να διαμοιραστεί στους αρχηγούς των εισβολέων.

Τις τραγικές εκείνες ώρες της καταστροφής πολλοί καθολικοί ιερείς προσπαθούσαν να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα λείψανα αγίων και ιερά κειμήλια, προκειμένου να τα μεταφέρουν στις χώρες τους. Τα επόμενα χρόνια έφθασαν σε περιοχές της Γαλλίας η κάρα του Αγίου Στεφάνου, λείψανα του Αγίου Θωμά, τμήμα του κρανίου του Αγίου Μάρκου, το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, η ζώνη της Παρθένου, ο βραχίονας και η κάρα του Ιωάννη του Βαπτιστή κ.α. Παράλληλα οι Βενετοί μετέφεραν πολλά καλλιτεχνήματα της Πόλης, προκειμένου να στολίσουν τη δική τους πόλη και αρκετά την κοσμούν ακόμη και σήμερα».

Υ/Γ: Υστερόγραφο δεν χρειάζεται.-

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: