Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δήλωση Πλακιωτάκη για τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 29/09/2018

“Ο νέος  υπουργός δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί την διάσταση του θέματος”

|> Τα τελευταία ευτράπελα σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων, προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα όσους αναθάρρησαν με την αποχώρηση του κ. Κουρουμπλή από το υπουργείο Ναυτιλίας. Δυστυχώς, ο πρώην υπουργός άφησε άξιο αντικαταστάτη του τον κ. Κουβέλη, ο οποίος επιβεβαιώνει περίτρανα τη λαϊκή ρήση: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»!..

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν από ένα χρόνο  με αφορμή το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, χωρίς να διερευνήσει τα αίτια του ναυαγίου και προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της για την αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του Σαρωνικού, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού προχώρησε στην κατάργηση της Υπηρεσίας Ελέγχου Πλοίων και ανέθεσε την αρμοδιότητα έκδοσης των πιστοποιητικών στους νηογνώμονες εγείροντας παράλληλα, ζητήματα αξιοπιστίας του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Ένα χρόνο μετά, η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται για την τότε σκληρή κριτική της τόσο προς τον πρώην Υπουργό όσο και προς τον κ. Τσίπρα, αφού στις 30-9-2018 δια νόμου λήγει η ισχύς των Πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από Επιθεώρηση των Εμπορικών Πλοίων και τις Λιμενικές Αρχές,  και η ναυτιλιακή κοινότητα βρίσκεται σε αναστάτωση λόγω των συνεπειών αυτής της  πρόχειρης και χωρίς καμία μελέτη αντιμετώπισης των θεμάτων ελέγχου ασφάλειας των πλοίων.

Αποτέλεσμα αυτής της αλόγιστης και ανεύθυνης πολιτικής, είναι την προσεχή Δευτέρα σημαντικός αριθμός πλοίων που  έχει λάβει Πιστοποιητικά Αξιοπλοΐας από την Επιθεώρηση των Εμπορικών Πλοίων και τις Λιμενικές Αρχές να μείνουν δεμένα στα λιμάνια γιατί τα πιστοποιητικά τους θα έχουν λήξει.

Ερωτηματικά εγείρονται επίσης, για το τι έκανε η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα;

Από τη στιγμή που δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τις τραγικές συνέπειες των ρυθμίσεων της με τον ν. 4504/2018, γιατί δεν μερίμνησε έγκαιρα για την εξάλειψη των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε με την ψήφιση μιας διορθωτικής νομοθετικής ρύθμισης;

Το πιο ζοφερό στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός, ότι και ο νέος  Υπουργός από δηλώσεις του την 18-9-2018 δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί την διάσταση του θέματος επιρρίπτοντας την ευθύνη στους νηογνώμονες. Προφανώς αγνοεί ο κ. Υπουργός  ότι οι νηογνώμονες ως ιδιωτικοί Οργανισμοί δεν μπορεί να υποχρεωθούν να αναλάβουν την έκδοση πιστοποιητικών σε πλοία που δεν επιθυμούν ή δεν εντάσσονται στον σχεδιασμό δραστηριότητάς των.

Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για την επίλυση του θέματος και να πάψει να αντιμετωπίζει εκ του προχείρου τα θέματα της ναυτιλίας χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψιν και τις απόψεις των φορέων της. Η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και ανάλογη πρέπει να είναι η αντιμετώπισή της.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: