Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το στέλεχος “Δέλτα” συνεχίζει να “θερίζει” – Εμείς, τι κάνουμε;

Χωρίς κατηγορία στις 27/06/2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει χρήση μάσκας, κοινωνική απομόνωση, αποφυγή συνωστισμού και υγιεινή των χεριών

|> Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά με τον κορωνοϊό και τα τελευταία μέτρα χαλάρωσης ίσως έχουν ανέλπιστα αποτελέσματα. Όταν από τη μιά έχεις εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν, από την άλλη την καθυστέρηση εμβολιασμού του πληθυσμού και εκτός αυτών την ανευθυνότητα που δείχνουν αρκετοί πολίτες -διαφόρων ηλικιών- τότε η μετάλλαξη του “Δέλτα” δεν θα έχει δύσκολη διασπορά…

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να συστήνει χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως: κοινωνική απομόνωση, αποφυγή του συνωστισμού και υγιεινή των χεριών – ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους! Κι αυτό διότι, κατά τον ΠΟΥ, το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 “Δέλτα” διασπείρεται γρήγορα ανά την Υφήλιο.

Παρά το επικίνδυνο της κατάστασης, η Ελλάδα δεν δείχνει να ανησυχεί και τόσο, αφού εκτός από την ανυπαρξία των μέτρων για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων, δίνεται μεγαλύτερη χαλάρωση, αδιαφορώντας για το πόσο ακριβά μπορεί να πληρωθεί η αγωνία μας για τουριστικό συνάλλαγμα. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει κάποια σύνεση, πριν είναι πολύ αργά…

Σχετικά με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν:

  • Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.
  • Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.
  • Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
  • Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.
  • Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος “Δέλτα” και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. Γι’ αυτό, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: