Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020: Στήριξη σε ερευνητικά προγράμματα, σε νέους και σε ΜμΕ

ΕU στις 15/03/2018

Τι υιοθετήθηκε από το ΕΚ

|> Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε δύο ψηφίσματα για τις δαπάνες και τα έσοδα του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), με το σκεπτικό ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συνάδει με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης και να βοηθάει στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη, όπως η μετανάστευση, η άμυνα, η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το σημερινό όριο των δαπανών της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί από 1% σε 1,3% του ΑΕΕ της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των νέων τομέων προτεραιότητας, χωρίς να θυσιαστεί η χρηματοδότηση των φτωχότερων περιφερειών και των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης.

Το ΕΚ προτείνει την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, του Erasmus+, της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επενδύσεων σε υποδομές μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι «τόσο το σκέλος των δαπανών όσο και το σκέλος των εσόδων του επόμενου ΠΔΠ θα αντιμετωπιστούν ως ενιαία δέσμη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, και ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για το ΠΔΠ, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόοδος στο θέμα των ιδίων πόρων».

Μείωση των άμεσων συνεισφορών των κρατών μελών

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν υπ΄όψιν τους την έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ίδιους πόρους και ζητούν την ενίσχυση των υφιστάμενων ιδίων πόρων και τη σταδιακή εισαγωγή νέων ιδίων πόρων. Οι νέοι ίδιοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από την αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, από εταιρικά έσοδα, από έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένα μερίδιο του φόρου από επιχειρήσεις στον ψηφιακό τομέα, καθώς και από περιβαλλοντικούς φόρους.

Πιο αναλυτικά οι νέοι ίδιοι πόροι πρέπει:

  • να επιφέρουν ουσιαστική μείωση (με στόχο το 40%) των άμεσων συνεισφορών των ευρωπαϊκών κρατών μελών βάσει του ΑΕΕ τους, βοηθώντας τα έτσι να εξοικονομήσουν ποσά από τους προϋπολογισμούς τους
  • να καταργήσουν όλες τις εκπτώσεις και τις διορθώσεις που ωφελούν ορισμένα μόνο κράτη μέλη
  • να καλύψουν το «έλλειμμα του Brexit» χωρίς να αυξήσουν τη συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους

Επόμενα βήματα

Τα δύο ψηφίσματα αποτελούν τη θέση του ΕΚ εν όψει των νομοθετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2018. Η υιοθέτηση του κανονισμού για το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

Ιστορικό

  • Περισσότερο από το 94% του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει στους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις. Τα διοικητικά έξοδα της ΕΕ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 6% του συνόλου, με τους μισθούς να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του 6% (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
  • Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν λύσεις από την ΕΕ. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ασφάλεια μέχρι τη μετανάστευση και την ανεργία (πηγή: Ευρωβαρόμετρο).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: