Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πάμε για “νέα” Δημοτική Αστυνομία ή για μία από τα ίδια;

Χωρίς κατηγορία στις 28/09/2020

Ο υπουργός Εσωτερικών δείχνει αποφασισμένος για μία επανίδρυση με στόχο την ηρεμία και την ασφάλεια του πολίτη – Εν αναμονή…

Τ/Π |> «Θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” και από χθες τον ακολουθούν οι… ευχές του κάθε πολίτη, ο οποίος πληρώνει αστυνόμευση και αστυνόμευση δεν βλέπει!

Η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως και η ουσιαστική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι δύο  στοιχεία βασικά, για τα οποία οι κυβερνώντες δεν έδωσαν και πολύ σημασία. Η μεν Δημοτική Αστυνομία με την υποτυπώδη λειτουργία της είχε καταργηθεί το 2013 επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δε ΕΛ.ΑΣ, χρόνια τώρα, απασχολείται με την ασφάλεια κάποιων “εκλεκτών”πολιτών και όχι για την προστασία του ¨απλού” φορολογούμενου πολίτη.

Η εν λόγω εξαγγελία του Τάκη Θεοδωρικάκου, ίσως θα πρέπει να προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς πολλοί μίλησαν για ουσιαστική δημόσια τάξη, αλλά τελικά δεν βλέπουμε, έστω και κάποιο δείγμα.

Για την Ελληνική Αστυνομία, λόγω της φύσεώς της και των ποικίλων αρμοδιοτήτων της, δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική για την όλη λειτουργία της, γι’ αυτό η κάθε κριτική αφορά απλώς την καθημερινότητα. Όμως τώρα με την επανίδρυσή της η Δημοτική Αστυνομία, λογικώς θα “παραλάβει” από την ΕΛ.ΑΣ τις περισσότερες αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινότητα.

Μπορεί να μην έχει επανιδρυθεί η Δημοτική Αστυνομία, αλλά κάθε Δήμος διαθέτει την αρμόδια υπηρεσία που συνήθως τα στελέχη της χρησιμοποιούνται για οδηγοί, συνοδοί ή για να “κόβουν” κλήσεις για παρκάρισμα! Και αγνοούνται άλλες αρμοδιότητες όπως: Καταλήψεις οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, κυκλοφορία τροχοφόρων σε πεζοδρόμια, έλεγχος ρύπανσης και ηχορρύπανσης, αδικαιολόγητοι θόρυβοι (από μοτό κ.ά.), αφισοκολλήσεις, κατάληψη δρόμων για αυθαίρετο ιδιωτικό πάρκινγκ και πολλές-πολλές άλλες αρμοδιότητες…

Επειδή στην Ελλάδα πολλά λέμε, αλλά τίποτα  δεν γίνεται, καλό θα κάνει ο κ. Θεοδωρικάκος, πριν καταστρωθεί το σχέδιο για την λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και πάει για δημοσίευση στο ΦΕΚ, να δει εάν υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση και εάν οι Δήμοι θέλουν να έχουν μία σωστή Δημοτική Αστυνομία, που δραστηριοποιείται για την καθημερινότητα και την καλή λειτουργία της πόλης, βέβαια χωρίς εκτέλεση “κοινωνικών υποχρεώσεων” για ψηφαλάκια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: