Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πάνος Καρβούνης: Η εκλογή Τραμπ και οι αμερικανικές σχέσεις με ΕΕ και Ελλάδα

ΕU στις 20/11/2016

Τι είπε στον “Αθήνα 9.84”

ec.europa.eu |> Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές, στον “Αθήνα 9.84”, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας στρατηγικός και μεγάλος σύμμαχος της Ευρώπης και της Ελλάδας, ενώ παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δημοσκοπήσεων τα οποία παρουσίαζαν μια διαφορετική εικόνα. Ωστόσο, “έτσι είναι η δημοκρατία και προσαρμοζόμαστε“, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι “οι ΗΠΑ είναι ένας στρατηγικός και μεγάλος σύμμαχος τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας“. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρβούνης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα από όλες τις πλευρές ώστε η σχέση αυτή να μη διαταραχθεί. “Ας περιμένουμε να δούμε τη γραφή της νέας αμερικανικής διοίκησης και ας μην πανικοβαλλόμαστε“, σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο συγχαρητήριο μήνυμα των Προέδρων Γιουνκέρ και Τασκ προς τον νέο Πρόεδρο Τραμπ στο οποίο ζητούσαν την όσο το δυνατό ταχύτερη οργάνωση Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για το στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας σημείωσε  ότι δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Μάλιστα παρέπεμψε στην ομιλία του Προέδρου Γιουνκέρ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβρη, οπόταν δήλωσε ότι η ΕΕ -χωρίς φυσικά να υποκαταστήσει το ΝΑΤΟ- θα πρέπει να συνεργαστεί και να συντονιστεί καλύτερα στα στρατιωτικά θέματα.

Τέλος, ως προς τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στις θετικές προβλέψεις για το 2017 -όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας- ενώ εξήρε τη σημασία του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου: “Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να κλείσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, γιατί η επόμενη χρονιά είναι χρονιά εκλογών για την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις ίσως είναι πιο διστακτικές ώστε να πάρουν πιο γενναίες αποφάσεις“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: