Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πέρασαν 570 έτη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ε, και;

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 29/05/2023

Αποφράς ημέρα και Μνήμη από Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών και ΕΒΕΠ – Ίσως πρέπει να μιλήσουμε για το λεγόμενο “Βυζάντιο”…

Τ/Π |> Όσο κι αν περνούν τα χρόνια, οι δεκαετίες και οι εκατονταετίες, ο πόνος των Ρωμιών και όλου του Ελληνισμού, δεν σβήνει όσο συνεχίζει να υπάρχει υπό τουρκική κατοχή η Κωνσταντινούπολη και ο “απίθανος” της Άγκυρας να συνεχίζει την Άλωση “μολύνοντας” την Αγία Σοφία!

Από εκείνη την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου του 1453, μέχρι σήμερα -αν και πέρασαν 570 χρόνια- η Ρωμιοσύνη κλαίει για την κακή τύχη της Πόλης μας, που κάποιοι “φίλοι” και ομόθρησκοι φρόντισαν να πέσει από μέσα και να παραδοθεί στους Οθωμανούς.

Τόσο ήταν το μίσος των Δυτικών για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που μετά από περίπου 200 χρόνια αποφάσισαν να την σβήσουν και από την Ιστορία, αλλάζοντας την επωνυμία της από Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε… Βυζάντιο, που είχε αυτοκράτορες… Βυζαντινούς!

Το ατύχημα είναι ότι μέχρι και σήμερα, μόνον η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σήκωσε τη φωνή της για να καταγγείλει αυτή την πλαστή ονομασία. Κανείς άλλος, ούτε και η Ακαδημία Αθηνών! Στα δε σχολεία δεν διδάσκεται ούτε αράδα γι’ αυτή την δυτική επιβολή αλλαγής ονομασίας για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία!

Είναι να απορεί κανείς, πώς γράφεται η Ιστορία, αλλά να μην απορεί πώς έπεσε η Πόλη. Υπήρχαν διαθέσιμοι

Υ/Γ Ημέρα πένθους σήμερα και για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, διότι εάν δεν υπήρχε το 1453, ίσως η Ευρώπη να γνώριζε μόνον Αναγέννηση και όχι να μην γνώριζε μεσαίωνες…

Στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη
«ως ελάχιστο φόρο τιμής»
από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις Μνήμης για την 570η Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών δια του γενικού γραμματέα του Θεμιστοκλή Παχόπουλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, «ως ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες υπερασπιστές της Πόλης».

Χαιρετισμός προέδρου του ΕΒΕΠ
Βασίλη Κορκίδη
για τη Μνήμη Άλωσης της Πόλης

«Για άλλη μια φορά φτάσαμε στην επέτειο της 29ης Μαΐου 1453, της αποφράδας ημέρας Άλωσης της Πόλης. Η τελετή μνήμης, που καθιέρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κκ. Σεραφείμ, από το 2021, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Αγία Τριάδα, γίνεται για να θυμόμαστε την ιστορική απάντηση που έδωσε στους Τούρκους, όταν του ζητήθηκε να παραδώσει την Πόλη. “Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ’ ἐμὸν ἐστίν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ, κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν“. Η ιστορία αυτής της χώρας έχει πολλά “μολών λαβέ“. Πολλές ιστορικές στιγμές δόξας και αυταπάρνησης για την Πατρίδα. Βρισκόμαστε ενώπιον του τελευταίου Αυτοκράτορα πατώντας σε ένα προκεχωρημένο προς ανατολάς “οχυρότης Χριστιανοσύνης. Και είμαστε υποχρεωμένοι να αναλογιζόμαστε το χρέος μας, όχι μόνο για να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, αλλά και να την μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους. Η Ελλάδα είναι κοιτίδα πολιτισμού και διαφύλαξης των ιδεωδών της Δημοκρατίας, και της Χριστιανοσύνης. Η τελετή είναι η ελάχιστη τιμή που αποτίει ο επιχειρηματικός κόσμος του μεγάλου λιμανιού. Τελετή μνήμης και αναστοχασμού σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις εξ Ανατολής συνεχίζουν να είναι πολλές».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: