Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι 17 σφαίρες για την 17χρονη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 06/09/2021

Πέρασαν 77 χρόνια από τότε που εκτελέστηκε στην Καισαριανή η πλούσια μοναχοκόρη που δεν άντεχε την γερμανική Κατοχή

Τ/Π |> Σαν χθες οι δυνάμεις Κατοχής εκτέλεσαν στην Καισαριανή την 17χρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου, επειδή θέλησε να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας της. Και το άγαλμά της στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά, δεν είχε χθες ούτε ένα λουλουδάκι. Όχι, ψέματα. Κάποιος άφησε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο…

Ήταν ξημερώματα της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν γερμανικά καμιόνια 50 κρατούμενους Έλληνες αντιστασιακούς, έφευγαν από τις φυλακές Χαϊδαρίου για να τους πάνε για εκτέλεση στην Καισαριανή. Ανάμεσά τους και ένα πλουσιοκόριτσο από το Κουκάκι, μία 17χρονη Αρσακειάδα, που μόλις είχε τελειώσει το Γυμνάσιο και γνώριζε τέσσερις γλώσσες. Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου! Την είχαν συλλάβει τα Τάγματα Ασφαλείας για αντιστασιακή δράση, είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια στην Κομαντατούρ της Μέρλιν και 37 ημέρες πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί την εκτέλεσαν με 17 σφαίρες – όση ήταν και η ηλικία της…

> Για την συναρπαστική ιστορία της Ηρούς Κωνσταντοπούλου κλικ ΕΔΩ

Όπως προαναφέρεται ο ανδριάντας της Ηρούς Κωνσταντοπούλου, που δεσπόζει στην πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά, είχε χθες μόνον το αρκουδάκι στα πόδια της… Ο τάφος της είναι στο Γ’ Νεκροταφείο και μάλιστα η εκκλησία του Κοιμητηρίου είναι προσφορά της οικογένειας Κωνσταντοπούλου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πολλοί δημοσιογράφου, θα θυμόμαστε μία ηλικιωμένη κυρία να περνάει πού και πού από τα γραφεία μας, για να μας θυμίζει την επέτειο θανάτου της κόρης της… Τι έζησε αυτή η γυναίκα… Να βλέπει την μοναχοκόρη της να την σέρνουν έξω από το σπίτι οι ταγματασφαλίτες και να παραδίδουν το κορίτσι στα κτήνη του ναζισμού για βασανισμό και εκτέλεση.

Ο Γιάννης Ρίτσος, θα γράψει:

«Εσύ δε θα μου πεις ευχαριστώ
όπως δε λες ευχαριστώ
στους χτύπους της καρδιάς σου
που σμιλεύουν το πρόσωπο της ζωής σου.
Όμως εγώ θα σου λέω ευχαριστώ
γιατί γνωρίζω γιατί σου λέω ευχαριστώ
γιατί γνωρίζω τι σου οφείλω
Αυτό το ευχαριστώ
είναι το τραγούδι μου».

Τέλος, το 1981 γυρίστηκε σε σενάριο-σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου, με την συνεργασία του Τάκη Βουγιουκλάκη η ταινία “17 σφαίρες για έναν άγγελο” με την Μαίρη Βιδάλη να υποδύεται την Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα ήταν μεγάλη η συγκίνηση της μητέρας την ηρωίδας, η οποία πήγε την Μαίρη Βιδάλη στον γλύπτη Νικόλα για να ποζάρει προκειμένου να φιλοτεχνήσει το άγαλμα της Ηρούς Κωνσταντοπούλου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: