Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πέταξαν για τη λευτεριά της Κύπρου μας και “επέστρεψαν” σε κουτιά…

ΕΛΛΑΔΑ στις 05/10/2016

Συγκίνηση στην υποδοχή

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης Ελλάδα και Κύπρος απέδωσαν τις οφειλόμενες τιμές στους 16 Ελλαδίτες ήρωες του NORATLAS που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4 και καταρρίφθηκε εκ λάθους από φίλια πυρά, την 21η Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.

Η  τελετή υποδοχής των Λειψάνων των 16 Ελλήνων αγωνιστών, πραγματοποιήθηκε χθες στις 5:30 το απόγευμα. Τα Λείψανα που μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο, υποδέχθηκαν οι συγγενείς των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής Νίνα Κασιμάτη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης, ενώ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Οι Έλληνες ήρωες είναι ο αεροπόρος Άνθιμος Ηλίας και οι 15 καταδρομείς:

  • Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ – Χάβαρι Ηλείας
  • Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ – Ζουνάκι Χανίων
  • Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά – Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας
  • Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου – Μεσοχώρι Λάρισας
  • Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου – Βάρκιζα Αττικής
  • Λιγδής Χρήστος του Λουκά – Αταλάντη Φθιώτιδας
  • Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου – Ζαχάρω Ηλείας
  • Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου – Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
  • Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου – Πλάτανος Τρικάλων
  • Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ – Στόλοι Ηρακλείου
  • Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους – Χαμόλακος Κεφαλληνίας
  • Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα – Κολιάκιο Αργολίδας
  • Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη – Κορφές Καλαβρύτων
  • Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου – Ελαφοχώρι Διδυμότειχο Έβρου
  • Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα – Περιστέρι Αττικής

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και σε σχέση με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε ότι είναι τραύμα βαρύτατο για τη διεθνή κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα εναντίον του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου.
Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πλήγμα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία να ανέχεται σε έδαφος κράτους-μέλους της -άρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος- στρατεύματα κατοχής, να ανέχεται την ύπαρξη εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ότι πάσχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, και είναι χρέος της Ευρώπης όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στους ίδιους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε: «Τιμώντας την ιερή μνήμη των προκείμενων ηρωικών νεκρών εμείς οι Έλληνες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, Ελλαδίτες και Κύπριοι, δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσα από μια λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η Κύπρος είναι πλήρως και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Και δεσμευόμαστε ότι αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι ήρωες μας, μας έδειξαν τι σημαίνουν οι έννοιες της αυταπάρνησης, της αλληλεγγύης και της ανδρείας. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας και του Μεσολογγίου, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε την ελευθερία, υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες προγόνων. Στοιχεία άκρως αναγκαία για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.
Ας μην ξεχνάμε όμως την ημέρα και έναν ακόμα ήρωα αυτής της ιστορικής περιόδου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τον συμπολεμιστή και μοναδικό επιζώντα του «ΝΙΚΗ 4», τον Καταδρομέα Αθανάσιου Ζαφειρίου. Εκείνον που έφυγε με έναν καημό, ότι η πατρίδα επί όλα αυτά τα χρόνια τους ξέχασε. Δεν έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στην πατρίδα τους και να κηδευτούν με τιμές, να παραδοθούν στα αδέρφια τους και στους γονείς τους – πολλοί εκ των οποίων πλέον δεν ζουν – και περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια την Πολιτεία.
Σε όλους αυτούς, με την άδεια του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο “συγγνώμη” για αυτά που δεν έγιναν και να σας πω ότι θα αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις αδικίες και την παραβίαση της ιστορίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Με κύριο καθήκον – και αυτό είναι δέσμευση – να ανοίξουν όλα τα στοιχεία για τον φάκελο της Κύπρου – όσο και αν πονάνε και όποιον και αν πονάνε – και να παραδοθούν στον ελληνικό λαό και στον ελληνισμό της Κύπρου δια του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
».

Η εκπρόσωπος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Νίνα Κασιμάτη,  δήλωσε:

«Για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, η Κύπρος δεν κείται μακράν… Εύχομαι επιτέλους γαλήνη και ψυχική καταλλαγή στους συγγενείς των αγνοουμένων στρατιωτών μας, τα λείψανα των οποίων επαναπατρίστηκαν σήμερα και τους αποδίδονται . Όμως η υπέρτατη θυσία των Ελλήνων αγωνιστών, που έπεσαν μαχόμενοι κατά την εισβολή του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974, έγινε για την προάσπιση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης της Κύπρου μας – ένας πόθος που παραμένει ανεκπλήρωτος, γιατί 42 χρόνια μετά, η Μεγαλόνησος στενάζει ακόμη υπό τον ζυγό της τουρκικής κατοχής».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: