Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αφισοκολλήσεις-εγκλήματα και αδιαφορία ιθυνόντων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 30/08/2020

Παγίδες θανάτου οι πινακίδες της τροχαίας που είναι καλυμμένες με (διαφημιστικά) αυτοκόλλητα

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Δε παν’ να βγούνε χίλιοι νόμοι για την αφισορρύπανση, η “γυφτιά” με τίποτε δεν μας αποχωρίζεται. Βέβαια το θέμα της αφισοκόλλησης, χρόνια τώρα απασχολεί τους νομικούς κύκλους, κατά πόσο πρέπει να απαγορεύεται δια νόμου. Και επειδή αφισοκόλληση με αφισοκόλληση διαφέρει, γι’ αυτό γίνεται αναφορά στην αφισορρύπανση.

Χρόνια τώρα βλέπουμε σε αρκετούς τοίχους ταμπελάκια με την υπόδειξη “Απαγορεύεται η αφισοκόλληση – Νόμος 2147”. Δηλαδή: “φίλε μην κολλάς την αφίσα σου στον τοίχο μου διότι διώκεσαι ποινικά“. Και επειδή ο “φίλος” δεν… καταλάβαινε τίποτε, βγήκαν άλλοι δυό νόμοι που απαγορεύουν την αφισοκόλληση, όπως είναι ο ν. 2946/2001 και ο ν. 1491/1984. Γενικά η Ελλάδα, από νόμους… σκίζει! Όμως, στην εφαρμογή τους κάπως πάσχουμε!

Για να μην τα βάζουμε όλα σε ένα καλάθι, υπάρχουν αφισοκολλήσεις και αναρτήσεις αεροπανώ που γίνονται κατόπιν αδείας και όχι αυθαίρετα. Βέβαια, καμμιά φορά κι αυτές οι “νόμιμες” ενοχλούν την αισθητική, αλλά ας το ξεπεράσουμε, διότι υπάρχουν χειρότερα. Πολύ χειρότερα! Δηλαδή, κάτι αφισοκολλήσεις σωστά-εγκλήματα, όπως είναι αυτές που με αυτοκόλλητα καλύπτονται πινακίδες της τροχαίας κίνησης. Που να μην ξέρεις, αν θα πρέπει να πας δεξιά ή αριστερά! ‘Η ακόμη αυτοκόλλητα πάνω σε πινακίδες οδοσημάνσεων. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της Αττικής δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα ακάλυπτη!

Κατ’ αρχάς είναι το “τις πταίει;”. Εκείνοι που ρυπαίνουν τις πινακίδες, ή εκείνοι που εντέλλονται να έχουν καθαρές τις πινακίδες τροχαίας κίνησης και οδοσήμανσης;

Ο μεν πρώτοι, για την πράξη τους και οι δε άλλοι για την αδιαφορία τους! Έτσι δεν είναι; Πώς γίνεται να βλέπουν αυτά τα χάλια οι περαστικοί και να μην τα βλέπουν εκείνοι που έχουν εκλεγεί, πρωτίστως για να διατηρούν τους δήμους τους καθαρούς;

Δικαιολογίες του στυλ “δεν έχουμε ανθρώπους” είναι τετριμμένες. Ανθρώπους έχουν και παραέχουν οι δήμοι, αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός για δουλειά και λίγο διαφορετική νοοτροπία από τους αιρετούς ως προς τις υποχρεώσεις τους.

Προ ετών ο δήμος Καλλιθέας –επί δημαρχίας του σημερινού δημάρχου κ. Κάρναβου-, είχε την ευαισθησία να οργανώσει μία καμπάνια για τον καθαρισμό των πινακίδων. Ίσως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητο να μιμηθούν και άλλοι δήμοι, διότι εκτός από τον καθαρισμό, θα “μαθαίνουν” κυρίως οι νεαροί πολίτες πόσο αντικοινωνική και βλακώδης πράξη είναι η αφισοκόλληση σε πινακίδες τροχαίας και οδοσήμανσης.

Υ/Γ Χθες το μεσημέρι ένας νεαρός (φωτό), άρχισε να καθαρίζει το πίσω μέρος μιας πινακίδας τροχαίας και στη συνέχεια κόλλησε της δική του, η οποία είχε σχέση με οπαδούς κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας! Όταν του έγινε παρατήρηση από περαστικό την ξεκόλλησε. Το περίεργο; Ο νεαρός που είχε μία τσάντα με “υλικό”, αφ’ ενός δεν θύμιζε “θερμό” οπαδό, αφ’ ετέρου είχε εμφάνιση “κολεγιόπαιδου” και το κυριώτερο ήταν πολύ ευγενικός! Ας μην προχωρήσουμε στα αίτια της πράξης του ή σε ψυχαναλύσεις, παρά μόνον ας εκφραστεί η απορία: Πώς είναι δυνατόν στο κέντρο μιας πόλης να συμβαίνει μία καραμπινάτη παρανομία με τόση άνεση; Δυστυχώς πολύ… ρομαντική η απορία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: