Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στις επάλξεις και “εφ’ όπλου” οι κάτοικοι της Πειραϊκής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 23/03/2022

Παρά την απόφαση του ΣτΕ εκφράζονται ανησυχίες μήπως προκύψει κάποιο νέο “νομότυπο” master plan με τις ίδιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις – H COSCO δεσμεύεται να εφαρμόσεις τις όποιες ενδεχόμενες προσαρμογές

|> Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για να μην συνεχιστούν τα έργα της COSCO στην Πειραϊκή για επέκταση της θαλάσσιας και χερσαίας λιμενικής ζώνης, προκειμένου να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, δεν αρκεί για να λήξει η υπόθεση, αλλά πρέπει να εξεταστεί εκ νέου σε στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και από μηδενική βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι όποιες σχετικές “τετελεσμένες καταστάσεις”.

Από την πλευρά της η COSCO/ΟΛΠ ΑΕ ανακοινώνει ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει το επενδυτικό της σχέδιο με τις όποιες ενδεχόμενες προσαρμογές κριθούν απαραίτητες, με βάση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Απέναντι βρίσκονται οι κάτοικοι της Πειραϊκής, οι οποίοι αφ’ ενός χαιρετίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε την προσφυγή τους και αφ’ ετέρου με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ανησυχία και την καχυποψία τους ότι ίσως «μαγειρεύεται» κάποιο νέο «νομότυπο» master plan «με τις ίδιες επιδιώξεις και επιπτώσεις».

Συγκεκριμένα η ΟΛΠ ΑΕ, ανακοίνωσε:

Σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ, αναφορικά με προηγούμενες εγκρίσεις της ΕΣΑΛ για το Προγραμματικό Σχέδιο Επενδύσεων (Master Plan) του Λιμένος Πειραιώς, οι οποίες επηρεάζουν το έργο επέκτασης του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας, με την προσωρινή παύση των κατασκευαστικών εργασιών, η ΟΛΠ ΑΕ επιθυμεί να ενημερώσει τα εξής:

Η Εταιρεία δεσμεύεται να εφαρμόσει το μεγάλο επενδυτικό της σχέδιο στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη όποιες ενδεχόμενες προσαρμογές κρίνονται απαραίτητες, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών και τη Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ως σταθερός, αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος επενδυτής στη χώρα η ΟΛΠ ΑΕ συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για το βέλτιστο αποτέλεσμα, σε πλήρη πάντα εφαρμογή όλων των αποφάσεων.

Στόχος του Οργανισμού παραμένει η ανάπτυξη του Λιμένα προς όφελος της ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

Η ΟΛΠ ΑΕ είναι μια Εταιρεία που φιλοξενεί μια σύνθετη, πολύπλοκη και μοναδική ποικιλία λιμενικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι η κρουαζιέρα, η ακτοπλοΐα, η εξυπηρέτηση όλων των τύπων φορτίων, οι επισκευές πλοίων και η ζώνη ελεύθερων τελωνειακών ελέγχων τύπου Ι. Βασικός μέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε. με 67% είναι η COSCO SHIPPING, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο.

Ανακοίνωση κατοίκων της Πειραϊκής

Εξ άλλου, σε μακροσκελή ανακοίνωση κατοίκων της Πειραϊκής που εκπροσωπούνται από την κίνηση “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας – Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή”, εκτός από την αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ, γίνεται μνεία στη περίεργη στάση που τήρησαν κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, ενώ καλούνται οι πολιτικοί να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Χαιρετίζουμε και δηλώνουμε την ευαρέσκειά μας για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει την προσφυγή μας ως προς τη νομιμότητα του Master Plan της COSCO/ΟΛΠ Α.Ε. που επεδίωκε την επέκταση της θαλάσσιας και χερσαίας λιμενικής ζώνης για νέες θέσεις πολύ μεγάλων κρουαζιερόπλοιων εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης μας..

Η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ότι το έργο δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά πρέπει να εξεταστεί εκ νέου σε στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη κι από μηδενική βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες σχετικές “τετελεσμένες καταστάσεις”, ακόμη και το αν πρέπει ή είναι σκόπιμο να γίνει. Αυτό βρίσκεται τουλάχιστον σε ένταση με το χαρακτηρισμό του έργου ως “υποχρεωτική επένδυση” στο σχετικό νόμο.

Εμείς οι κάτοικοι αγωνιζόμαστε εδώ και 4 χρόνια για να αποτρέψουμε αυτό το άχρηστο και καταστροφικό έργο για τη ζωή μας και το περιβάλλον. Ο αστικός ιστός είναι υπερφορτωμένος. Όπως τονίζει και το ΣτΕ, ειδικά για την επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή, “το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας δεν λαμβάνει θέση επί του ζητήματος της νότιας επέκτασης του λιμένα” και “δεν έχει γίνει επιλογή της επέκτασης του επιβατικού λιμένα, αλλά το ζήτημα αυτό έχει αφεθεί προς διερεύνηση σε επόμενο στάδιο σχεδιασμού, που θα εκτιμήσει και τις επιπτώσεις (κυκλοφοριακές και λοιπές) του σχεδίου στο περιβάλλον”.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τον πολυετή αγώνα των Ενεργών Πολιτών Α’ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ που συγκροτήθηκαν ως κοινοτική παράταξη -χωρίς κομματικές/παραταξιακές δεσμεύσεις – και εκπροσωπήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία από 2 έδρες στο Κοινοτικό Συμβούλιο με αποκλειστική προεκλογική εξαγγελία το σύνθημα “ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ”. 

Ο αγώνας για την αποτροπή του καταστροφικού έργου δόθηκε σε όλα τα επίπεδα: στις συνεδριάσεις αρμόδιων θεσμικών οργάνων, στα αιρετά σώματα της δημόσιας διοίκησης, στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, αλλά και στα δικαστήρια, απ’ όπου επήλθε και η επίσημη δικαίωση με την απόφαση του ΣτΕ και την οριστική διακοπή των εργασιών που κρίθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και μη αδειοδοτημένες, επειδή δεν είχε προηγηθεί πριν την έγκρισή τους στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη!

Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του αγώνα και μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής μας, οι εργολάβοι της ΟΛΠ Α.Ε. πρόλαβαν να προξενήσουν ήδη μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον και την καθημερινότητά μας.

Βυθοκορήσεις, διαρροή τοξικών υλικών από τσιμεντοκιβώτιο, ηχορύπανση, καπνισμοί, αλλοιώσεις αρχαιολογικού χώρου, απαγόρευση ιστιοπλοΐας , αλιείας, κολύμβησης, πόντιση 21 κεσόν από τα 92 που προβλέπονταν, ρύπανση στο Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή και πλήθος άλλων συνέβαιναν με τη συγκάλυψη αθέμιτων διαταγών και αποφάσεων ή ακόμα και με απροκάλυπτη παράβαση του νόμου τα οποία τιμωρούνταν με ευτελές χρηματικό πρόστιμο ως «στάχτη στα μάτια» από τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Σήμερα, μετά τη δικαστική μας δικαίωση, κάποια κόμματα και δημοτικές παρατάξεις που μέχρι πρόσφατα μας χαρακτήριζαν δημόσια “κουραστικούς” , “γραφικούς”, “τοπικιστές” κ.ά., επιχειρούν ν’ αποκομίσουν πολιτικό/δημοσκοπικό όφελος μέσω εκπροσώπων τους που λένε ότι δήθεν υπερασπίστηκαν το δίκιο μας και θριαμβολογούν για την… ήττα τους στην προσπάθειά τους να μας φιμώσουν όλα αυτά τα χρόνια! 

ΑΝ – πράγματι -εξ αρχής έβλεπαν την καταχρηστικότητα του νομικού πλαισίου,

  • Γιατί δεν προσέφυγαν μαζί μας στο ΣτΕ; (Όπως το Εργατικό Κέντρο και ο δήμος Κερατσινίου)
  • Γιατί δεν προσήλθαν ως μάρτυρες στο Πρωτοδικείο Πειραιά; 
  • Γιατί η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε με 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο ήταν παράνομο;
  • Γιατί δεν καταψήφισαν την ειδεχθή επέκταση στην Βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια, στην Περιφέρεια και όπου αλλού υποβλήθηκε για έγκριση/συναίνεση/ αδειοδότηση κάποιο σχετικό αίτημα της COSCO/ΟΛΠ Α.Ε;
  • Γιατί -έστω και τώρα- ΔΕΝ τοποθετούνται ΚΑΤΑ της επέκτασηςτου λιμανιού, παρά μόνο μιλούν για “αποκατάσταση της νομιμότητας”;

Μήπως γιατί ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ “ΝΟΜΟΤΥΠΟ” MASTER PLAN ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ -ΟΜΩΣ- ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ;

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ενεργοί Πολίτες Α Κοινότητας -ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ ‘ πάλι πρώτοι θα κινητοποιηθούμε και πάλι θα δικαιωθούμε αλλά… η δικαστική οδός παίρνει χρόνια και στο μεταξύ υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίζονται οι παρανομίες και η υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου . Γι’ αυτό καλούμε όλους τους πολίτες:

  • Να ζητήσουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τους πολιτικούς που τους εκπροσωπούν
  • Να ζητήσουν άρση όλων των τετελεσμένων καταστάσεων (διακοπή κρατικής χρηματοδότησης, επιστροφή των ήδη εκταμιευμένων ποσών, απoένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, υλική αναστροφή της υπάρχουσας αυθαίρετης κατασκευής, άρση του χαρακτηρισμού του έργου ως “υποχρεωτικού’, ανάκληση της έγκρισης κρατικής βοήθειας για το έργο από την ΕΕ), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί με τον απαιτούμενο σεβασμό
  • Να απαιτήσουν άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος και απόδοση ευθυνών
  • Να συνταχθούν με τους Ενεργούς Πολίτες μέχρι την οριστική αποτροπή του λιμανιού στην Πειραϊκή, αλλά και στους άλλους αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
  • Να μη φοβούνται να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη τους
  • Να επαγρυπνούν για το δίκιο τους και το δίκιο των επερχόμενων γενεών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: