Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρέμβαση του Πράσινου Κινήματος για τα αδέσποτα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 10/11/2018

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής για θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

|> Το Πράσινο Κίνημα, βλέποντας το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της Σπάρτης και το ελλιπέστατο θεσμικό πλαίσιο, ανέλαβε πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, με την οποία “ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία, έτσι ώστε να προστατευτούν τα ζώα συντροφιάς τα οποία κινδυνεύουν περιπλανώμενα στις πόλεις, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των πολιτών“.

Επίσης στην ανακοίνωση του ΠΚ αναφέρεται ότι “παράλληλα τους καλούμε να ξεκινήσουν έναν ειλικρινή διάλογο, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να δημιουργηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα“. Και σημειώνεται:

Όπως είναι γνωστό, το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει εγκαίρως, πλέγμα προτάσεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου, χωρίς ευθανασίες των αδέσποτων ζώων, προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών“.

Η επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τίτλο “Τροπολογία για το πρόβλημα με τα ζώα συντροφιάς“, που υπογράφεται από τους συμπρόεδρους  του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη και Ρία Ακρίβου, αναφέρει:

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα στην Σπάρτη με το καταφύγιο και τα ζώα συντροφιάς. Με τις τελευταίες εξελίξεις βιώνουμε έναν παραλογισμό, τα ζώα συντροφιάς να πρέπει να αφεθούν στον αστικό ιστό της πόλης. Αποτέλεσμα αυτού του παραλογισμού, είναι, αφενός τα ζώα να κινδυνεύουν με τη ζωή τους (σ.σ. είναι γνωστό εξάλλου ότι η συχνότερη αιτία θανάτου είναι η περιπλάνηση τους στις πόλεις) , αφετέρου να υπάρχουν πολλά προβλήματα με τους κατοίκους για λόγους ασφάλειας και υγείας. Τα ζώα υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργούν αγέλες, μπορεί λόγω φόβου να βγάλουν επιθετικές συμπεριφορές και άθελά τους να μεταδώσουν νοσήματα.

Επειδή, ανάλογα προβλήματα με την Σπάρτη υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και επειδή το θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπέστατο, έχοντας και την τραυματική εμπειρία της αποτυχημένης προσπάθειας του προκατόχου σας, που είχε την αρμοδιότητα κ. Τσιρώνη, σας ζητάμε με τροπολογία και με απόφασή σας, να προστατευτούν τα ζώα συντροφιάς και η δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων. Σε δεύτερη φάση να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς αποκλεισμούς όπως την προηγούμενη φορά, για να διαμορφωθεί και στην Ελλάδα, επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Ας γίνουμε επιτέλους μία χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη, χωρίς ευθανασίες, που θα προστατέψει και τα ζώα και τους κατοίκους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: