Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιά η θέση της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ για την κυβερνητική “εκστρατεία” προσέλκυσης επενδύσεων

Χωρίς κατηγορία στις 26/06/2017

Ναι, σε σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό

|> Βασίλης Κορκίδης*

|> Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτό αποτυπώνεται τόσο με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών, όσο και τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσιγκτον, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds. Επίσης με την ευκαιρία του roadshow του ΧΑΑ που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 21 εισηγμένων επιχειρήσεων, οι Αμερικανοί επενδυτές έδειξαν πως ενδιαφέρονται κυρίως για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρειών που έχουν ισχυρή παρουσία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.

Η Κυβέρνηση μετά την δεύτερη αξιολόγηση θέλει να αξιοποιήσει τη συμβολική αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και να εκμεταλλευθεί τη θετική αντίδραση της αγοράς ομολόγων. Σημειώνεται ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου έπεσε στο 4,15%, το χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 7 χρόνια, ενώ αυτή του δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 5,56%, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η σειρά συναντήσεων στο εξωτερικό προς άγραν επενδύσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία και εμφανίζεται αποφασισμένη να ρισκάρει ακόμα και χωρίς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, κάτι που θα ήταν προϋπόθεση περαιτέρω αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, για μια πιλοτική επιστροφή στις αγορές. 

Η πρόκληση αυτή είναι βαθύτατα πολιτική, καθώς απαιτείται ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, που αυτή τη στιγμή δεν έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Στην προσέλκυση επενδύσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο η ποιότητα των  θεσμών, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν συχνά, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία δημιουργείται μια επιχείρηση, το εύρος της γραφειοκρατίας, τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα, τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, την ύπαρξη ή μη εκτεταμένης διαφθοράς, το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της επένδυσης τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Βεβαίως τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά επιθυμούν και οι Έλληνες επενδυτές, τους οποίους η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της και οφείλει να τους δώσει την ίδια προσοχή και προτεραιότητα σε αυτή την εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων.

Στην Ελλάδα, παρά την κρίση, ευκαιρίες υπάρχουν για όλους τους επενδυτές. Αυτό που απουσιάζει είναι η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και τα κίνητρα ώστε ξένοι και εγχώριοι επενδυτές να στηρίξουν με τα κεφάλαιά τους την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια, μετά την επένδυση της Cosco, υπάρχουν πολλές προοπτικές για επενδύσεις στις υποδομές των ναυπηγείων και της ναυπηγοεπισκευής, του διαμετακομιστικού εμπορίου (π.χ. logistics centers, export parks κ.α.) λόγω κρουαζιέρας στις τουριστικές δραστηριότητες (ξενοδοχειακές υποδομές, συνεδριακά κέντρα κ.α.) στις επιχειρηματικές υποδομές και κυρίως στην επιχειρηματική αξιοποίηση κτιρίων και εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της περιοχής του Πειραιά (π.χ. κτίρια γραφείων, πολυχώρους, αγορά τροφίμων κ.α.), στην αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επενδυτικά σχήματα, εργαλεία εγγυοδοσίας & μικροχρηματοδότησης κ.α.). Στη χώρα μας, πολλές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στον αγροδιατροφη και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα που ανθίζει τα τελευταία χρόνια σε τομείς αιχμής όπως η βιοτεχνολογία, η φαρμακογνωσία, τα νέα υλικά και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες. Το μείζον, λοιπόν, είναι να υπάρξει έστω και καθυστερημένα πολιτική βούληση, εθνικό στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. 

Τέλος, η Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τη στρατηγική της ΕΕ και να επιδιώξει οι νέες επενδύσεις στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, να αξιοποιούνται προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας, μετατρέποντας τη δυναμική του “globalization” σε “localization ” προς όφελος της Ελλάδας.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει σοβαρός εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός επενδύσεων, ώστε το στοίχημα για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, να μην κινδυνέψει, για άλλη μια φορά, να χαθεί.

(*) Ο κ. Βασ. Κορκίδης είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: