Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η Ελλάδα τίμησε την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΚΟΣΜΟΣ στις 25/04/2021

Πατούλης: “Μοιραζόμαστε χριστιανική πίστη και παραδόσεις” – Μώραλης: “Χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη”

|> Στην ιστορία θα περάσει η εφετινή 106η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά την επίσημη αναγνώρισή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο της επετείου, διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής εορταστικές εκδηλώσεις παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την τελετή ετίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα Φατέι Τσαρτσογλιάν, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων Κεγάμ Χατσεριάν, ο πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου των Ορθοδόξων Αρμενίων Μπογός Τσολακιάν και ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σέρκο Κουγιουμτζιάν.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στην οποία θα παρέμβει και ο τ. Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ, ήταν ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Έλληνες και Αρμένιοι μοιραζόμαστε την κοινή χριστιανική μας πίστη αλλά και τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, στοιχεία που έκαναν τους δύο λαούς μας φωτεινούς φάρους πολιτισμού και προόδου σε μια πολύπαθη περιοχή. Σήμερα είναι μέρα τιμής και πένθους. Δεν ξεχνάμε!».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εξ άλλου, για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σήμερα (σ.σ. χθες) τιμάμε τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που θανατώθηκαν και όσους απομακρύνθηκαν βίαια από τις εστίες τους, σε μια οργανωμένη προσπάθεια αφανισμού τους από τους Οθωμανούς, η οποία ξεκίνησε το 1915 στην Τουρκία. 106 χρόνια μετά, ένας ολόκληρος λαός περιμένει ακόμα την ηθική δικαίωση, από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει μαζικά τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Έλληνες και Αρμένιοι συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης. Οι δύο λαοί έχουν ζήσει το δράμα της προσφυγιάς στις αρχές του 20ου αιώνα, επίσης με τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή. Για τον Πειραιά ειδικά, οι Αρμένιοι πρόσφυγες αποτέλεσαν βασικό μοχλό ανάπτυξης της πόλης. Μετά τον ξεριζωμό τους, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς και με την εργατικότητά τους συνέβαλαν στην ταχύτατη ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Χρέος μας είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Τέτοιου είδους πρακτικές εθνοκάθαρσης, αποτελούν όνειδος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστούν».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: