Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πινακοθήκη, σήμερα: Η Ευρωπαία, η ισότητα και η καταπολέμηση των διακρίσεων

FLASH στις 16/04/2024

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ελληνογαλλική Σχολή ‘’Jeanne d’Arc’’

|> Μια επίκαιρη εκδήλωση, η οποία θέτει στο επίκεντρο τη Γυναίκα, συνδιοργανώνουν η διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εξωστρέφειας και Τουρισμού Δήμου Πειραιά, η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’Arc (υποψήφιο ‘’Σχολείο-Πρεσβευτής’’ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- EPAS) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Πειραιά.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: ‘’Γυναίκες και Ευρώπη: Ισότητα και καταπολέμηση των διακρίσεων’’ και θα γίνει σήμερα 16/4, στις 6μμ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Ομιλήτριες θα είναι η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής, Ζέφη Δημαδάμα, γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μαρία Ρεπούση, ιστορικός ΑΠΘ, ενώ συντονίστρια θα είναι η Ανδριάνα Ζαρακέλη, δημοσιογράφος και αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Πειραιά.

Οι ομιλήτριες αναμένεται να αναφερθούν στις πολιτικές της χώρας, αλλά και της ΕΕ, για την ισότητα των δύο φύλων και πώς αυτές στοχεύουν στην εξασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων, στην ισότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά και στην εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Παράλληλα με τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλήτριες θα διερευνήσουν το πώς και γιατί το χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει, όχι μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά και στις ηγετικές θέσεις, όπως της πολιτικής, οικονομίας, επιστήμης αλλά και της έρευνας.

Επίσης, θα γίνει αναφορά στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της Ελληνογαλλικής Σχολής ‘’Jeanne d’Αrc ‘’ και αποτελεί δράση του Προγράμματος ‘’Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’’ σε σχέση με τη θεματική ‘’Ισότητα και καταπολέμηση των διακρίσεων’’.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης, και μάλιστα με ιδιαίτερο συμβολισμό, σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων, θα είναι η απονομή τιμητικής διάκρισης στην δρ. Αικατερίνη ΒαλασσοπούλουImbert, με καταγωγή από τον Πειραιά και επί τιμή πρόξενο της Ελλάδας στη Λυών, η οποία το 2019 αναγορεύτηκε από την Προεδρία της Γαλλίας σε Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, αναγνωρίζοντας την πολυσχιδή προσφορά της στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών αλλά και στην ιατρική επιστήμη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: