Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χουλιγκανισμός: Αυστηρές ποινές και “λουκέτο” έως 31/7 στις λέσχες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 21/02/2022

Ποινές για οπαδική βία έως 5 έτη – Ειδικό ποινικό αδίκημα καλυμμένα πρόσωπα, με ποινή 6 μηνών – Οι λέσχες υπό των ΠΑΕ και ΚΑΕ

|> Μέτρα για την πάταξη του χουλιγκανισμού, αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση, με την γενική ελπίδα ότι τουλάχιστον θα περιοριστούν σημαντικά τα τόσα κρούσματα που συμβαίνουν ιδιαίτερα τελευταία.

Με μια σειρά διατάξεων αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας και παρουσιάστηκαν σήμερα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Οπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα “παράθυρα” του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, όπως:

  • Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη.
  • Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.
  • Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
  • Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιτότητα.
  • Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε:

  • Την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022.
  • Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα,  θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών.
  • Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους.
  • Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ακόμη ότι θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρέπεται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης θύρας.

Ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή την Πέμπτη (24/2) διευρυμένης σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων είπε:

  • «Ο χουλιγκανισμός είναι μία παγκόσμια μάστιγα, μία θλιβερή πανδημία, που είναι αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων. Οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας κυβέρνηση, κόμματα, ομάδες, αθλητικοί παράγοντες. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο απέναντι στη βία»,
  • «Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκλεισαν 67 σύνδεσμοι χούλιγκαν όλων των ομάδων, σε όλη τη χώρα και έγιναν 17 συλλήψεις».
  • «Η μάχη κατά του χουλιγκανισμού είναι συνεχής, μέσα και έξω από το γήπεδο, αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων».

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι κεντρική προτεραιότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης είναι η αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: