Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολλαπλά τα οφέλη ακόμα και από τον παροπλισμό πλοίων στα ελληνικά αγκυροβόλια

Χωρίς κατηγορία στις 19/05/2016

Δηλώσεις Κορκίδη

Με αφορμή την εκδήλωση, με θέμα τον «Παροπλισμό Πλοίων», που διοργανώθηκε από την εταιρεία “SQE Marine” και πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Ο Ηρόδοτος έγραφε ό, τι : “έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα”. Έχοντας αυτό κατά νου,  στη σύγχρονη Ελλάδα της συρρίκνωσης και της φτώχειας, πιστεύω ότι, όλοι εμείς, οι Έλληνες, έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε εποικοδομητικά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να ορθοποδήσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Άλλωστε, πολλοί είναι οι τομείς που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Για του λόγου το αληθές, η ελληνική ναυτιλία, που αποτελεί ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως και οι δυνατότητες που ανοίγονται σήμερα, δεν περιορίζονται μόνον στη ναυτιλία, αλλά και στην άμεσα συνδεδεμένη με αυτή λιμενική βιομηχανία.

»Έπειτα και από τις εξελίξεις που αφορούν στη Συμφωνία μεταβίβασης των  μετοχών της Ο.Λ.Π. Α.Ε. στην COSCO, είναι πλέον προφανές ότι, τα ελληνικά λιμάνια και ιδιαίτερα το λιμάνι του Πειραιά, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, αν βέβαια ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα για την επίτευξη αυτού του στρατηγικής σημασίας στόχου. Όπως γνωρίζετε, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της λιμενικής βιομηχανίας στη χώρα μας είναι πάρα πολλά, όπως η ανάγκη  αναβάθμισης των υποδομών, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μεταξύ των διαφόρων προβλημάτων, εντάσσεται και το ζήτημα του παροπλισμού των πλοίων, λαμβάνοντας υπόψη και την λανθασμένη οικονομική πολιτική στο θέμα του ελλιμενισμού πλοίων στο αγκυροβόλιο του κόλπου της Ελευσίνας. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν έχουμε τη πολυτέλεια να χάνουμε έσοδα, που δεν μας περισσεύουν.

»Κι αυτό γιατί,  τα πλοία που θέλουν να «δέσουν» προσωρινά, λόγω της κρίσης, που πλήττει τη ναυτιλία, κυρίως μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, αποφεύγουν τη χώρα μας, αφού τα τέλη ελλιμενισμού είναι ιδιαιτέρως υψηλά, σε σύγκριση με αυτά άλλων χωρών, στην Άπω Ανατολή και την Τουρκία. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν διαφορετικά τέλη το Λιμεναρχείο Ελευσίνας και ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας, φορείς που διαχειρίζονται τον ελλιμενισμό των πλοίων στην ίδια περιοχή. Περιγράφοντας την κατάσταση, βάσει του Νόμου, υπάρχει η δυνατότητα για παροπλισμό 200-250 πλοίων στον Κόλπο της Ελευσίνας  σε 3 περιοχές παροπλισμού. Δυστυχώς όμως, σήμερα, τα παροπλισμένα πλοία στην Ελευσίνα, δεν ξεπερνούν τα 50, παρά την υψηλή ζήτηση, παγκοσμίως, για την υπηρεσία.

»Σε αυτό το πλαίσιο και επειδή η παραναυτιλιακή δραστηριότητα τείνει να εξαφανιστεί, με δυσμενέστατες συνέπειες, όπως αυτές της μείωσης της απασχόλησης και της στέρησης πολύτιμων εσόδων για τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, αλλά κυρίως για την τοπική και εθνική μας οικονομία, ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, έχουμε ήδη προτείνει:

  • Τη μείωση των τελών για τη μεγαλύτερη προσέλευση καταπλεόντων πλοίων και εξισορρόπηση τους στο επίπεδο άλλων Λιμένων, με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού.
  • Tην επανεξέταση των τιμολογίων φορτοεκφόρτωσης, με συνοπτικό, σαφέστερο τιμολόγιο για τον πελάτη.

»Ας συγκρατήσουμε ότι, τα οφέλη από τον ελλιμενισμό πλοίων στη χώρα μας είναι πολλά, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονται τα έσοδα προσόρμισης/αγκυροβολίας, οι προμήθειες βασικών υλικών, οι διάφορες επισκευές που απαιτούνται, οι επιθεωρήσεις πλοίων, εργασίες reactivation και βεβαίως η απασχόληση προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με υψηλή ανεργία. Ας επανεξετάσουμε το θέμα και ας αναλύσουμε ορθολογικά τις απαιτήσεις, το κόστος και τις παροχές για τον παροπλισμό των πλοίων μας στα αγκυροβόλια, μας με κοινά αποδεκτές λύσεις, προς όφελος όλων μας…».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: