Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρέπει να διαφυλάξουμε όσα με κόπο κατακτήσαμε!

Χωρίς κατηγορία στις 12/07/2020

“Σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού η Ελλάδα μπορεί με ασφάλεια να αποφύγει το lockdown”

Βασίλης Κορκίδης* |> Αφήνοντας πίσω μας το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το επώδυνο για την οικονομία lockdown, πολλοί επιδημιολόγοι και ιολόγοι αναμένουν και προειδοποιούν για ένα δεύτερο κύμα μετά το καλοκαίρι. Από τη πλευρά της επιχειρηματικότητας, ακούγονται πολλές φωνές λέγοντας πως, «δεν θα επιβιώσουμε από ένα δεύτερο lockdown».

Πράγματι, ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού, έστω και μικρότερης έντασης, συνοδευόμενο από ένα νέο lockdown θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτων, οδηγώντας την αγορά σε αδιέξοδο. Για να είμαστε λοιπόν ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι, θα πρέπει να καταλήξουμε σε αποτελεσματικά μέτρα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για κοινές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές.

Οι κοινές κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να αναφέρονται σε συγκεκριμένα μέτρα που χρησιμοποιούνται για προειδοποίηση σε διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με τη διακύμανση του ποσοστού μόλυνσης και αριθμού περιπτώσεων κορωνοϊού. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια ιεραρχία «alert» με κωδικούς χρωμάτων, όπως πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι επίσης χρήσιμες για μια ταχεία συμφωνία κοινών μέτρων στην ΕΕ, που θα βοηθήσει την υποστήριξη της ενιαίας αγοράς και τη διασυνοριακή αλυσίδα εφοδιασμού. Η ελληνική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο και μετά την απόλυτα επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, σχεδόν όλοι απευθύνονται στην Ελλάδα για συμβουλές και οδηγίες. Η διαφοροποίηση της Ελλάδας είναι το λαμπρό «σημάδι υγείας» που εκπέμπει σήμερα και πρέπει να το διατηρήσει και να το αξιοποιήσει.

Η ανησυχία που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν πολλές χώρες, βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία άρσης των μέτρων του καθολικού κλεισίματος, μας κρατά όλους σε εγρήγορση. Από την έναρξη της πανδημίας, την εφαρμογή και τη λήξη της καραντίνας εξετάζονται και αναλύονται επιστημονικά όλα τα δεδομένα. Προσφάτως μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, που έχουν προχωρήσει σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την πλευρά των πολιτών, παρατηρείται μια αυξητική εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μερικοί περιγράφουν οποιαδήποτε άνοδο ως δεύτερο κύμα, αλλά συχνά είναι μόνο οι διακυμάνσεις ενός ακανόνιστου πρώτου κύματος, που όμως δημιουργεί νευρικότητα και αβεβαιότητα στην οικονομία. Εάν όμως, ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου σοβαρό, όπως το πρώτο κύμα και χρειαστεί ένας ακόμη γύρος κλεισίματος της αγοράς, τότε εκτιμάται ότι θα έχει «ανεξέλεγκτο» αντίκτυπο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Η απασχόληση και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκαν απότομα από τα μέσα Μαρτίου, όταν επιβλήθηκε η «ευρείας βάσης καραντίνα» και το «καθολικό lockdown» στις περισσότερες χώρες. Μέχρι και τώρα καμία οικονομία ανά τον κόσμο δεν έχει ανακάμψει, παρά την ολοκλήρωση της σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς της. Οι οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου κύματος κοστολογούνται παγκοσμίως περίπου 17 τρισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες για να αναπληρωθούν. Η οικονομική ανάκαμψη θα έχει δύο φάσεις και μάλιστα με άνισα χρονικά διαστήματα, μια σχετικά μικρή αλλά γρήγορη με το άνοιγμα και στη συνέχεια μεγαλύτερη αλλά βραδύτερη ανάκαμψη, η οποία ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας κάθε χώρας.

Όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τη κίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν για αρκετό καιρό προσεκτικοί με τις δαπάνες τους, έως ότου είναι διαθέσιμη η θεραπεία ή ακόμα καλύτερα ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Πιστεύω πάντως, πως τα συγκεκριμένα μέτρα και οι τομεακές κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζει η χώρα μας, μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου να προετοιμαστούμε για το πιθανό δεύτερο κύμα και να αντιδράσουμε με εναρμονισμένο τρόπο, ώστε με ασφάλεια να μην κλείσει ξανά η ελληνική αγορά που μέχρι σήμερα έχει υποστεί απώλειες 16 δις ευρώ.

Επειδή η περιπέτεια του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, πρέπει να διαφυλάξουμε όσα με κόπο κατακτήσαμε, να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, επιφυλακτικοί και προετοιμασμένοι να αποφύγουμε πάση θυσία πισωγυρίσματα, ώστε να μην χρειαστεί ένα νέο επώδυνο lockdown. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

(*) Ο κ. Βασ. Κορκίδης είναι πρόεδρος του ΕΒΕΠ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: