Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διεθνής επετειακή συνδιάσκεψη Ρομά σήμερα και αύριο (8-9/3)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 08/04/2021

Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, εκτός ‘Ελλ. Λύσης’

|> Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ” και ο Φάρος του Κόσμου θα διοργανώσουν τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 για τον εορτασμό μισού αιώνα από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που διεξήχθη το 1971 στο Λονδίνο, και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, χωρίζεται σε τρία διήμερα μέρη που διεξάγονται σήμερα και αύριο 8-9/3, όπως θα διεξαχθούν στις 20-21 Ιουνίου και στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2021.

Σχετική ανακοίνωση της “ΕΛΑΝ ΠΑΣΣΕ” αναφέρει:

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά όπως αποτελεί μείζον γεγονός όχι μόνο για τους Ρομά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εκδήλωση παγκόσμιας πολιτικής και πολιτιστικής εμβέλειας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ιστορικής μνήμης.

Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ”, Βασίλης Πάντζος με αφορμή τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη, αναφέρει:

«Με πολλή χαρά και ελπίδα εργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό για την πραγματοποίηση ενός πρωτόγνωρου εγχειρήματος για τις κοινότητες των Ελλήνων Τσιγγάνων, τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη ΡομάΜέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς ακόμη να έχει στεγνώσει το μελάνι για την επόμενη μέρα αποτελεί πεποίθησή μας πως όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συνδιαλλαγούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και ισότιμο, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, περιθωριοποίηση και ακραία φτώχεια. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δεν θα σταματήσει τις πρωτοβουλίες για συνεχή δημόσιο διάλογο και διαβούλευση με την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία αλλά και την παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στις παθογένειες του παρελθόντος και να έλθουμε πιο κοντά στην πολυπόθητη ένταξη μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Το όραμα της “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ” είναι να δει τα παιδιά της μορφωμένα, τους γονείς διαμένοντες σε βιώσιμες κατοικίες, αποκατεστημένους επαγγελματικά και να έχουν ακόμα όλοι τους ισότιμη και άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας. Φυσικά και να δει όλους τους Έλληνες Ρομά εναρμονισμένους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Και τονίζεται: «Είμαστε Έλληνες πολίτες και διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση σε όλο το εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διοργανώνουμε τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021».

Στο πρώτο διήμερο της Διεθνής Επετειακής Συνδιάσκεψης (8-9Απριλίου) θα μιλήσουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα (εκτός της “Ελληνικής Λύσης”), η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν επιστημονικοί και πολιτικοί φορείς, νομικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι από τον χώρο της υγείας, όπως και μέλη της “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ”.

Τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο πρώτο διήμερο είναι οι πολιτικές στέγασης, η Εκπαίδευση και η Απασχόληση, αλλά και οι διαδικασίες ένταξης. Επιπλέον, θα συζητηθεί η ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση στις δομές υγείας, όπως και οι πολιτικές για τους Ρομά, μέσα από το παράδειγμα της Ελλάδας.

Το πρώτο μέρος της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021 θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στο Facebook και το YouTube.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: