Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού “Γεώργιος Αβέρωφ” στα Ψαρά

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 22/09/2021

Προσφορά του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” προς το μαρτυρικό νησί σε ειδική τελετή  – Καπετάν Τσάκος: «Κρατήστε ζωντανή την ελληνική ναυτοσύνη, βοηθήστε να γεμίσουν τα πλοία μας με Έλληνες ναυτικούς»

|> Σε μία λαμπρή και γεμάτη εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση τελετή, στην πλατεία των Ψαρών, το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» προσέφερε στο Δήμο της μαρτυρικής νήσου ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ».

Της τελετής παράδοσης προηγήθηκε η προβολή ντοκυμανταίρ της Λίλας Παπαδημητρίου, με θέμα την ζωή και τα επικά κατορθώματα του Ψαριανού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη.

Τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος έγιναν από τον δήμαρχο της νήσου Κώστα Βρατσάνο, τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, ιδρυτή και εμπνευστή των αρχών και σκοπών του Ιδρύματος, τον πρόεδρο του Ιδρύματος ναύαρχο ΛΣ ε.α. Ευθύμιο Μητρόπουλο και τον εκπρόσωπο του αρχηγού ΓΕΝ υποναύαρχο ΠΝ Στυλιανό Κωστάλα.

Παρόντες στην τελετή ήσαν ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκος, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, o ναύαρχος ΠΝ ε.α. Κωνσταντίνος Καταγάς, ο ακαδημαϊκός καθηγητής αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Τζελίνα Χαρλαύτη (η οποία, με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, αναφέρθηκε στην ναυτική ιστορία των Ψαρών και την συμβολή των Ψαριανών στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία) και ο αγγειοχειρουργός Σταύρος Καλιάφας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Για το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» μίλησε ο επίτιμος γενικός γραμματεύς του ΙΜΟ Ευθύμιος Μητρόπουλος, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει την πλατεία του νησιού.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η απαγγελία ποιημάτων για τον Κ. Κανάρη και τον Λόρδο Βύρωνα από δύο κορίτσια από τα Ψαρά, με τοπικές ενδυμασίες.

Ο κάπτα Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε στην δική του σχέση με τα Ψαρά καθώς, στο ξεκίνημά του, είχε συνεργασθεί με τον Ψαριανό ναυλομεσίτη Νίκο Κοτζιά και την εταιρεία των Ψαριανών αδελφών Δομεστίνη.

«Κρατήστε ζωντανή την ελληνική ναυτοσύνη, βοηθήστε να γεμίσουν τα πλοία μας με Έλληνες ναυτικούς. Αν χαθούν οι Έλληνες ναυτικοί, δεν θα υπάρχει η Ναυτιλία, για την οποία σήμερα είμαστε όλοι υπερήφανοι», τόνισε ο καπετάνιος.

Η τελετή έκλεισε με την προσφορά αναμνηστικών και τον Εθνικό Ύμνο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: