Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπομνήματα-οδηγοί από την ΠΟΜΙΔΑ προς αρμοδίους…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/04/2019

Προτάσεις για την κατάρτιση του Κτηματολογίου και για το άδικο στη ρύθμιση των 120 δόσεων

|> Με δύο παρεμβάσεις προς αρμόδια υπουργεία πέρασε το τελευταίο 48ωρο για την ΠΟΜΙΔΑ. Εν πρώτοις έστειλε υπόμνημα προς τον υπουργό ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά και τον πρόεδρο του “Ελληνικού Κτηματολογίου” καθ. Βύρωνα Νάκο, με θέμα “Επτά προτάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου“, στο οποίο με υπογραφή του προέδρου της Στράτου Παραδιά, αναφέρει:

Ως γνωστόν την περίοδο αυτή διεξάγεται η διαδικασία συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας σε όλη την ύπαιθρο χώρα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι δυστυχώς η δραματική άγνοια, απροθυμία ή και φοβία των ιδιοκτητών να προσέλθουν να δηλώσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα το Κτηματολόγιο,  χωρίς δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν επί γενεές μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών και του Δημοσίου, αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων αδήλωτων ακινήτων, θέτουμε υπόψη σας τις εξής προτάσεις μας, και παρακαλούμε να μας καλέσετε σε άμεσο διάλογο για να σας τις αναπτύξουμε ειδικότερα:

  1. Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο, μέσω Τύπου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου & διαδικτύου, για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
  2. Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να καλυφθούν όχι μόνον οι κάτοικοι εσωτερικού, αλλά και οι απόδημοι ιδιοκτήτες, κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας κατά τη θερινή περίοδο. Οι ολιγοήμερες παρατάσεις δεν επαρκούν, δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, ούτε κανείς μπορεί πλέον να τις παρακολουθήσει!
  3. Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο, όπως έχει παράνομα ερμηνευθεί η σχετική διάταξη!
  4. Άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, θεσμοθετώντας και για τα ακίνητα αυτά ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επί εκτός σχεδίου ακινήτων που οι ιδιώτες νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
  5. Ειδικότερα άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών,η μη επίλυση του οποίου σημαίνει την αρπαγή και δήμευση μέσω κτηματολογίου και δασικών χαρτών, τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων νόμιμων ιδιωτικών εκτάσεων που καλύπτονται με φρύγανα, ή και με βράχια, κυρίως στα νησιά!
  6. Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».
  7. Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο!

Είναι απόλυτα σαφές ότι η μη παράταση της προθεσμίας διόρθωσης αρχικών εγγραφών και η μέχρι σήμερα μη επίλυση του ιδιοκτησιακού των εκτός σχεδίου ακινήτων παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και μετατρέπουν το Κτηματολόγιο αλλά και τους δασικούς χάρτες, σε εργαλεία δήμευσης της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών σε όλη τη χώρα!

Ο “κόφτης” των 120 δόσεων

Ένα άλλο υπόμνημα κατέθεσε ο Στράτος Παραδιάς, προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, με θέμα “Άδικος και παράλογος ο περιουσιακός ‘κόφτης’ στη ρύθμιση των 120 δόσεων” και αναφέρει:

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα έχουν καταστεί κυριολεκτικά όμηροι του ΕΝΦΙΑ, και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου του, όντας υπόχρεοι να καταβάλουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερα ποσά, απλώς και μόνον γιατί κατέχουν απαξιωμένη και εκτός συναλλαγής αστική ακίνητη περιουσία, η οποία στην ουσία είναι αδύνατο να εκποιηθεί.

Αποτέλεσμα της δημευτικής αυτής φορολογίας είναι η συσσώρευση χρεών που είναι πλέον αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Το Υπουργείο σας έχει απορρίψει την πάγια πρότασή μας να μπορούν οι πολίτες να εκχωρούν στο Δημόσιο ακίνητά τους σε εξόφληση των υποχρεώσεων τους.

Η μόνη λύση είναι σήμερα, αφενός να τους δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών αυτών, ώστε οι φορολογούμενοι να προσπαθήσουν να τα εξοφλήσουν σταδιακά, και ταυτόχρονα να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος σε λογικά επίπεδα, αντίστοιχα των άλλων χωρών της ΕΕ, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εξυπηρετούν τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που γεννώνται κάθε χρόνο.

Εν όψει των ανωτέρω θα είναι όχι μόνον άδικο, αλλά και εντελώς ασύμφορο για τα ίδια τα οικονομικά του Δημοσίου, να αποκλειστούν οι φορολογούμενοι αυτοί με βάση το περιουσιακό κριτήριο, από την επερχόμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων  σε έως 120 δόσεις, όταν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις τις δημιούργησε ακριβώς αυτό, το όποιο μέγεθος της ακίνητης περιουσίας τους, και όχι η δυστροπία τους στις πληρωμές των φόρων!

Αλλωστε οι αδυνατούντες να πληρώσουν τις τεράστιες υποχρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση ή ομοιότητα με τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» των αγύριστων δανείων, ώστε να αποκλειστούν από τη ρύθμιση αυτή με παρόμοια κριτήρια.

Γι΄αυτό και ζητούμε στη ρύθμιση που ετοιμάζετε, να μην τεθεί περιουσιακό κριτήριο, ώστε να δώσετε την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, χωρίς άδικους και παράλογους αποκλεισμούς, που θα ζημιώσουν πρώτα από όλους, το ίδιο το Δημόσιο!..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: