Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μπελαβίλας: Η κλιματική αλλαγή και ο Πειραιάς…

Χωρίς κατηγορία στις 21/09/2019

Προτείνεται: Μαζική επέκταση και γρήγορη και καλύτερη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς

|> Από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Όλους” Νίκο Μπελαβίλα*, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με τίτλο “Η κλιματική αλλαγή εδώ δίπλα μας“…

Την κλιματική αλλαγή δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε για να τη δούμε. Ούτε στα φλεγόμενα δάση του Αμαζονίου και της Σιβηρίας, ούτε στην υποσαχάρια Αφρική που ερημοποιείται, ούτε στην Αρκτική και στη Γροιλανδία όπου λιώνουν οι αιώνιοι πάγοι.

Βρίσκεται εδώ δίπλα μας, στις άγριες δασικές πυρκαγιές που πυκνώνουν και στους καλοκαιρινούς τυφώνες, στις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις και στους πυκνούς καύσωνες. Εδώ στην Αττική.

Βρίσκεται εδώ γύρω μας στον Πειραιά. Στις εξατμίσεις των οχημάτων που καίνε πετρέλαιο και βενζίνη, στα ιδιωτικά αυτοκίνητα, στα αστικά λεωφορεία και στα φορτηγά, στα τουριστικά πούλμαν. Στην αλόγιστη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου παντού. Στο αδιέξοδο κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα. Γι’ αυτό προτείνουμε τη μαζική επέκταση, τη γρήγορη και καλύτερη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς σε όλο τον Πειραιά.

Βρίσκεται εδώ στο λιμάνι.Στα εκατοντάδες φουγάρα που εκπέμπουν αέρια καταστροφικά για την ατμόσφαιρα. Στα καραβάκια της Σαλαμίνας, στα φέρρυ-μπωτ του Αργοσαρωνικού και στα ταχύπλοα των Κυκλάδων, στα πλοία του Ανατολικού Αιγαίου, της Κρήτης, στα κρουαζιερόπλοια. Γι’ αυτό προτείνουμε άμεσα και τώρα, καθαρά καύσιμα στα πλοία που θα εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά, ηλεκτροδοτήσεις στα δεμένα πλοία, από τις προβλήτες και όχι από τις μηχανές τους.

Βρίσκεται εδώ στους ξέχειλους πράσινους κάδους. Στους εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών που παράγει ο Πειραιάς καθημερινά, στην απογοητευτική κατάσταση της ανακύκλωσης, στην άγνωστη κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων. Γι’ αυτό προτείνουμε επέκταση και εξορθολογισμό της ανακύκλωσης, εισαγωγή της κομποστοποίησης, με ένα στόχο πενταετίας ώστε το 75% των σκουπιδιών μας να ανακυκλώνονται.

Βρίσκεται εδώ γύρω μας, στον Πειραιά και παντού, σε ό,τι σπαταλά τους φυσικούς πόρους, σε ό,τι καταστρέφει το νερό και τον αέρα, σε ό,τι προκαλεί μεταναστεύσεις απελπισμένων πληθυσμών που πλήττονται, σε ό,τι μας κάνει να μειώνουμε τις αντοχές του πλανήτη.

Για αυτό και εμείς αγωνιζόμαστε, από τον Πειραιά, για τον Πειραιά και για όλο τον πλανήτη. Για να αναστρέψουμε αυτή την καταστροφική πορεία, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή.

(*) Ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, είναι αρχιτέκτων μηχανικός – καθηγητής ΕΜΠ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: