Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένα ολόγραμμα ο πολίτης τής δημοκρατικής Δύσης σήμερα;

FLASH στις 19/05/2020

Σημειολογία κοινωνικής επαφής σαν εμπλοκή μαχητικών σε εικονικές αερομαχίες… 

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Περνούσαν αεράτοι στον κεντρικό εμπορικό δρόμο και πίσω-μπροστά-στο πλάι τους εναλλάξ οι κάμερες φιλοτεχνούσαν το νέο «υπόδειγμα». Οι δύο «αντίζηλοι» της κεντρικής σκηνής του τόπου. Βαδίζοντα μοντέλα των νέων κωδίκων κοινωνικής συμπεριφοράς: χαμόγελα τύπου Monsieur Verdoux, αποστάσεις, αγκωνιές και γροθιές -χωρίς μάσκες αυτοί, αφού δεν χρειάζεται φίλτρο η ευωδιαστή αναπνοή τους.

Θυμήθηκα απροσδόκητα έναν κουτοπόνηρο χοντρέμπορο ψιλικών να κοινοτοπεί αφόρητα αλλά εύστοχα: «δεξιά, ογδόντα και αποστάσεις!»-μιλούσε για την ασφαλή μετακίνηση στην άθλια εθνική οδό της δεκαετίας του εβδομήντα.

Ασφαλής κίνηση και μετακίνηση των δουλοπαροίκων στο ασφυκτικό τοπίο των μεγαλουπόλεων: μια ολοένα πιο ασαφής έννοια. Και ο πολίτης της δημοκρατικής Δύσης σήμερα; Ένα ολόγραμμα.

Πάντως, η σημειολογία της κοινωνικής επαφής ανθρώπων θυμίζει, ολοένα περισσότερο, πρωτόκολλο εμπλοκής μαχητικών αεροπλάνων σε εικονικές αερομαχίες. Ηθοποιοί σε φτηνιάρικη παράσταση· τότε που ο κίνδυνος παραμονεύει στα δευτερόλεπτα ανάμεσα στο χειροκρότημα και το γιουχάισμα των θεατών.

Κι εγώ, ο γιατρός των απεγνωσμένων, τι θ’ απογίνω τώρα; Που οφείλω να πάψω να αγαπώ με βλέμματα, λόγια -επιθέματα και χάδια τους λαβωμένους ανθρώπους; Πώς θα τους καλωσορίζω και πώς θα τους κατευοδώνω; Με αγκωνιές και γροθογροθιές αντί χειραψίες; Με γάντια λάτεξ αντί δέρμα σαπουνισμένο καθαρό; Γυρνώντας την πλάτη σε ένδειξη προστασίας; Πού θα καταχωνιάσω το ντροπιασμένο όπλο της απαλής αφής; Τι θ’ απογίνω, τι θ’ απογίνουν;

Παραμυθιάζομαι πως θα τους λείψει αυτό που ήμουν· ξέρω κατά βάθος πως η ασφάλεια τους καίει, σκοτίστηκαν για τους ψυχοελιγμούς μου.

Μέχρι τον επόμενο μυθικό κατακλυσμό που θα έρθει -δε γίνεται αλλιώς- οι φωτοσκιάσεις της Τυχαιότητας θ’ αποφασίσουν σε ποια νέα ακτή θα ξεβραστούμε· επιζώντες και πνιγμένοι αγκαλιά. Έχει μερτικό για όλους ο καλός Θεός. Εμείς οι ντεμοντέ δύουμε.

> Από τη συλλογή “Κοβιντιανές Ημέρες”

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: