Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συστάσεις προς ΟΑΣΕ για συμμόρφωση της Τουρκίας

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 11/03/2021

Σθεναρή παρέμβαση από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών για την ελευθερία των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων

|>Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη επί πολλές δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε διεθνείς οργανισμούς, συμμετείχε, δια του γενικού γραμματέα του Αντώνη Λαμπίδη, στην 1η Συμπληρωματική Συνάντηση Ανθρώπινης Διάστασης (SHDM- Ι) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) με θέμα «Ελευθερία ΜΜΕ και Ισότητα Φύλων», η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναπτύχθηκαν προφορικώς και κατατέθηκαν γραπτώς τα ζητήματα ανελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης καθώς και η ρητορική μίσους που επικρατούν στην Τουρκία.

Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε ότι ο ελληνικός μειονοτικός Τύπος βρίσκεται υπό συνεχή απειλή και αντιμετωπίζει περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης, με ασφυκτικό έλεγχο των κρατικών Αρχών, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την δεινή κατάσταση που βρίσκονται τα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Έγινε ειδική αναφορά στην δια του τουρκικού Τύπου εκφραζόμενη ρητορική μίσους κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, με συγκεκριμένα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Απευθύνθηκαν Συστάσεις (Recommendations) προς τον ΟΑΣΕ ώστε να προτρέψει τις κρατικές Αρχές της Τουρκίας να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, την κατάργηση διώξεων σε βάρος των δημοσιογράφων, και τέλος, την εξάλειψη της ρητορικής μίσους και των εν γένει διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: