Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σκληρή επίθεση Κεδίκογλου σε Δρίτσα για την υπόθεση της τραγωδίας της Αίγινας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 13/10/2016

Θέτει αμείλικτα ερωτήματα

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατηγοριών για ηθική και φυσική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος  αφήνουν οι απαντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή (ΝΔ) Σίμου Κεδίκογλου, υπεύθυνου τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, για τα αναπάντητα ζητήματα όσον αφορά στον τρόπο που για πρώτη φορά λειτούργησε το Λιμενικό Σώμα, αλλά  και η φυσική και πολιτική του ηγεσία στην τραγωδία της Αίγινας.

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κεδίκογλου και τονίζεται: “Ο κ. Δρίτσας δεν απάντησε, για μία ακόμα, φορά επί της ουσίας σε κρίσιμα ερωτήματα, ενώ παραδέχτηκε πως, αν διαπιστωθούν κενά στην προανακριτική διαδικασία,  θα υπάρξει έλεγχος“.

Ο Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια, κάτι που, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί χρέος της Πολιτείας έναντι των θυμάτων του δυστυχήματος στην Αίγινα και των συγγενών τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις σοβαρότατες ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός, ότι πρώτη φορά το Λιμενικό Σώμα δεν ενήργησε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις βάσει των οποίων πρέπει να επέμβει άμεσα στη διάσωση και συντονισμό ενεργειών, έχει χρέος για την άμεση ακινητοποίηση του σκάφους, που έγινε όργανο εγκλήματος, για την κράτηση του χειριστή και την ταυτοποίηση μαρτύρων. Υπενθύμισε δε ότι το πρώτο πλωτό μέσο του Λιμενικού στην περιοχή έφτασε μιάμιση ώρα μετά την εγκληματική ενέργεια και όχι σε 20 λεπτά όπως επιμένει ο κ. Δρίτσας.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν εφαρμόστηκε τίποτα από όσα προβλέπουν τα μνημόνια ενεργειών του θαλάμου επιχειρήσεων και του τοπικού λιμεναρχείου, προσθέτοντας:

“Κανένας Λιμενικός δεν συμμετείχε στη διάσωση μόνο οι τοπικοί βαρκάρηδες, οι πρώτοι Λιμενικοί που έφθασαν στην Πέρδικα με χερσαία μέσα κάθονταν στο λιμάνι και παρακολουθούσαν απαθώς το σκάφος που έγινε όργανο εγκλήματος να απομακρύνεται, το χειριστή να φυγαδεύεται και τους επιβαίνοντες του «Duende» να επιβιβάζονται δίπλα τους και να φεύγουν ανενόχλητοι. Λες και κάποιο αόρατο χέρι τους κρατούσε μακριά Σύμφωνα με μαρτυρία βαρκάρη ο πρώτος Λιμενικός που έφθασε στον τόπο της τραγωδίας πήγε με λάντζα, πήγε αφού όλα είχαν τελειώσει, πήγε μόνο και μόνο για να δει που είναι τα συντρίμμια. Επίσης, το σκάφος «Duende» που έγινε «όργανο εγκλήματος» έπρεπε να ρυμουλκηθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος ή τουλάχιστον να επιβαίνει στο ρυμουλκό ένας Λιμενικός και να οριστεί υπεύθυνος φύλαξης και να καταγραφούν  τα αντικείμενα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε“.

Όσον αφορά στο ρόλο του αρμόδιου υπουργού, ο Σίμος Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί έσπευσε να απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση, ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος στην προανάκριση και τώρα έρχεται κόλαφος από τα αποτελέσματα του DNA που  αποδεικνύουν, ότι δεν υπάρχει γενετικό υλικό του φερόμενου ως δράστη.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του Σίμου Κεδίκογλου:

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή της Αίγινας χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι η εξακρίβωση των συνθηκών, ο εντοπισμός των υπευθύνων, η απόδοση των ευθυνών. Χρέος της πολιτείας έναντι των θυμάτων και των συγγενών τους είναι η αλήθεια. Κανονικά η Βουλή δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Όμως, επειδή δύο μήνες μετά η αλήθεια, αντί να φωτίζεται, συσκοτίζεται, είναι χρέος μας να ζητήσουμε απαντήσεις.

Και θα ήθελα, κύριε υπουργέ, να μην υπάρξει άλλη συνέχεια σε αυτήν την καραμέλα περί πολιτικής αξιοποίησης. Εδώ θέλουμε να δούμε τον τρόπο που λειτούργησε το λιμενικό αλλά η φυσική και πολιτική του ηγεσία. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και σε αυτό βοηθούν και οι δικές σας δηλώσεις και απαντήσεις στη Βουλή.

Τι έπρεπε να είχε κάνει το Λιμενικό Σώμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πρέπει να επεμβαίνει άμεσα στη διάσωση και συντονισμό ενεργειών, επίσης έχει χρέος για την άμεση ακινητοποίηση του σκάφους, που έγινε όργανο εγκλήματος, για την κράτηση του χειριστή και την ταυτοποίηση μαρτύρων. Τα σχετικά μνημόνια και εγκύκλιοι αναφέρουν ρητά ότι ο Αρχηγός και η ηγεσία του Λιμενικού πάνε στο κέντρο συντονισμού, επιτόπου πάει ο περιφερειάρχης, εναέρια μέσα διατίθενται για έλεγχο της περιοχής και εντοπισμό επιζώντων. Κάθε πλωτό μέσο του Λιμενικού σπεύδει και ιδιωτικά πλωτά μέσα μπορούν να σπεύσουν με ένα Λιμενικό επάνω. Δηλαδή, πρέπει να εφαρμόζονται ρητά τα μνημόνια ενεργειών του θαλάμου επιχειρήσεων και του τοπικού λιμεναρχείου. τι έγινε από όλα αυτά; Τίποτα, το μόνο εναέριο μέσο που έσπευσε απ’ ότι μαθαίνουμε  ήταν αυτό το ελικόπτερο που σας μετέφερε εκεί κ Υπουργέ με τη σύζυγό σας. Αλήθεια, δεν θα ήταν πιο χρήσιμο το ελικόπτερο να συμμετέχει στις έρευνες ή να μεταφέρει άμεσα τραυματίες στο Νοσοκομείο; Το πρώτο πλωτό μέσο του Λιμενικού στην περιοχή έφτασε μιάμιση ώρα μετά την εγκληματική ενέργεια και μην μας ξαναπείτε ότι έφτασε 20 λεπτά εκτός εάν το Λιμενικό έχει σκάφη stealth υπάρχουν μαρτυρίες των βαρκάρηδων αν θέλετε να επιμείνετε να μας φέρετε το ημερολόγιο του σκάφους. Κανένας Λιμενικός δεν συμμετείχε στη διάσωση μόνο οι τοπικοί βαρκάρηδες, οι πρώτοι Λιμενικοί που έφθασαν στην Πέρδικα με χερσαία μέσα κάθονταν στο λιμάνι και παρακολουθούσαν απαθώς το σκάφος που έγινε όργανο εγκλήματος να απομακρύνεται, το χειριστή να φυγαδεύεται και τους επιβαίνοντες του “Duende” να επιβιβάζονται δίπλα τους και να φεύγουν ανενόχλητοι. Λες και κάποιο αόρατο χέρι τους κρατούσε μακριά.

Σύμφωνα με μαρτυρία βαρκάρη ο πρώτος Λιμενικός που έφθασε στον τόπο της τραγωδίας πήγε με λάντζα, πήγε αφού όλα είχαν τελειώσει, πήγε μόνο και μόνο για να δει που είναι τα συντρίμμια. Επίσης το σκάφος « Duende» που έγινε όργανο εγκλήματος έπρεπε να ρυμουλκηθεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος ή τουλάχιστον να επιβαίνει στο ρυμουλκό ένας Λιμενικός και να οριστεί υπεύθυνος φύλαξης και να καταγραφούν τα αντικείμενα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην προανάκριση. Ο φερόμενος ως δράστης παραδόθηκε τρεις ώρες μετά όπου και όπως ήθελε και μάλιστα σε χώρο ευθύνης της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι δύο φερόμενοι ως επιβαίνοντες –γιατί πλέον αμφιβάλλουμε για όλα- εμφανίστηκαν πολλές ώρες μετά, ενώ η τρίτη επιβαίνουσα δεν έχει καταθέσει ακόμα, γιατί λέει ότι έχει πρόβλημα, αν και δίνει αφειδώς συνεντεύξεις. Παρότι οι διασωθέντες είχαν πει για ένα νεαρό ζευγάρι που ήταν πάνω στο «Duende», δεν έγινε καμία σχετική ερώτηση στον φερόμενο ως χειριστή ή στους επίσης φερόμενους ως επιβαίνοντες. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα για έλεγχο αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού. Δεν έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Η απάντηση του κ. Δρίτσα την άλλη φορά ήταν ότι είκοσι λεπτά μετά πήγε σκάφος του Λιμενικού επί τόπου, κάτι που δεν ισχύει. Λοιπόν, θέλουμε την αλήθεια.

Στην αναφορά προς την Εισαγγελία του Λιμενικού έγινε συνειδητή προσπάθεια να υποβαθμιστεί ένα κακούργημα σε πλημμέλημα. Για παράδειγμα δεν έγινε καμία αναφορά για εγκατάλειψη θυμάτων, καμία κατηγορία εναντίον εκείνου που φυγάδευσε τον φερόμενο ως δράστη, δηλαδή υπόθαλψη εγκληματία, ή που φυγάδευσε τους επιβαίνοντες, δηλαδή προσπάθησε να παρασιωπηθεί ένα έγκλημα.

Είναι σοβαρότατες οι ευθύνες.

Ερχόμαστε στον δικό σας ρόλο, κύριε υπουργέ. Γιατί σπεύσατε και μάλιστα πρώτα στο Λιμεναρχείο; Μετά πήγατε. Το φυσικό είναι να πάει κανείς εκεί που είναι τα θύματα.

Γιατί σπεύσατε να απαντήσετε στην προηγούμενη ερώτηση ότι δεν υπάρχουν παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος στην προανάκριση. Έρχεται, τώρα, κύριε Υπουργέ, ο κόλαφος από τα αποτελέσματα του DNA και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει γενετικό υλικό του φερόμενου ως δράστη.

Διαμορφώνονται προοπτικές -κι αυτό είναι το δυστυχές- για κατηγορίες φυσικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος για τους λιμενικούς που δεν έκαναν τη δουλειά τους αλλά και  ηθικής αυτουργίας. Γιατί αποκλείεται ξαφνικά οι λιμενικοί που τόσα χρόνια έκαναν σωστά το καθήκον τους ξαφνικά να ξέχασαν πώς το κάνουν.

Λοιπόν, το ποιος προσπαθεί να αθωώσει, κύριε Υπουργέ, σε αυτήν την υπόθεση, φαίνεται από την ημέρα του δυστυχήματος. Πού ακούστηκε Υπουργός να πηγαίνει εκεί πέρα και να κάνει δηλώσεις για τις ικανότητες του δράστη;

Και ο αρχηγός του Λιμενικού έπρεπε να είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Και αν η προανάκριση έχει τόσα κενά, ενώ εσείς ήσασταν στο Λιμεναρχείο, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα.

Και δεν είπατε, γιατί δεν πήγε κανένας λιμενικός επί τόπου; Γιατί καθόντουσαν στο λιμάνι και κοιτάγανε απαθώς.

Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Εδώ πέρα, τώρα, την προηγούμενη φορά, είπε ο υπουργός ότι είκοσι λεπτά μετά ήταν πλωτό μέσο του Λιμενικού.

Για τον τρόπο λειτουργίας του Λιμενικού; Για πρώτη φορά υπάρχουν ενδεχόμενα κατηγοριών για φυσική αυτουργία και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Είστε περήφανος γι’ αυτό; Ειλικρινά!

Εγώ θέλω να μάθω γιατί για πρώτη φορά το Λιμενικό δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.

Όλοι το λένε. Να μην έχει πάει ένας λιμενικός στον τόπο του δυστυχήματος; Να κάθονται στο λιμάνι και να κοιτάνε, αντί να πηδήξουν στην πρώτη βάρκα που υπάρχει μπροστά να πάνε επί τόπου να συμμετέχουν στη διάσωση; Κανένας λιμενικός δεν συμμετείχε στη διάσωση! Πώς είναι δυνατόν αυτό;

Κι επίσης, ένα τελευταίο: Αυτό το σκάφος, το «Duende», γιατί το αφήσατε εκεί πέρα παραπεταμένο και μάλιστα στον χώρο ανθρώπου που εμπλέκεται στην όλη υπόθεση; Να το κάνουν ό,τι θέλουν; Όποια πραγματογνωμοσύνη γίνει τώρα, θα είναι αμφισβητήσιμη».

Πριν λίγο…

Εξ άλλου σε έτερη ανακοίνωση του γραφείου του Σίμου Κεδίκογλου, αναφέρεται άλλη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, για το ίδιο θέμα. Όπως:

«Μέσα στα πολλά που είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας σήμερα στη Βουλή, αρνήθηκε επίμονα, ότι το Λιμενικό Σώμα είχε ειδοποιηθεί από τις 12:30 και με προκάλεσε, αν έχω στοιχεία, να τα καταθέσω. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, το Σήμα που αποδεικνύει, ότι το Λιμενικό Σώμα ήταν ενήμερο από τις 12:30 την ημέρα της τραγωδίας στην Αίγινα. Είναι η απόδειξη για το πρώτο ψέμα του κ. Δρίτσα. Έπεται συνέχεια…».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: