Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε δημόσιο διάλογο το Σάββατο ο άνθρωπος που “κάρφωσε” τα μυστικά της τράπεζας “Julius Bär”

Σε Φεστιβάλ στο “Τριανόν”

|> Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου διοργανώνουν φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με θέμα: “Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς – Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος”. Το φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 1 – 2 Απριλίου ( 6 μμ) στον κινηματογράφο “Τριανόν” (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 – Μετρό Βικτώρια), με είσοδο ελεύθερη.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 1/4 στις 7.30 μμ θα γίνει στον ίδιο χώρο ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση (με θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία) με θέμα “Η προστασία των whistleblowers, όπλο κατά της διαφθοράς και η σημασία της για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών“. Θα μιλήσουν:

  • Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπουργός Επικρατείας
  • Ρούντολφ Έλμερ (Rudolf Elmer), whistleblower (Swiss Bank, Julius Bär )
  • Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής GUE/NGL, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ε.Κ.
  • Βιρζινί Ροζιέρ (Virginie Rozière), ευρωβουλευτής S&D, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ε.Κ.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες:

  • A leak in Paradise” του David Leloup, με θέμα τη ζωή του πληροφοριοδότη Rudolf Elmer
    από τη στιγμή που αποφάσισε να αποκαλύψει τα μυστικά της ελβετικής τράπεζας “Julius Bär”. Η προβολή θα γίνει παρουσία του Rudolf Elmer, ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
  • “Citizenfour της Laura Poitras
  • “Whistleblowers, the modern heroes” του Στέλιου Κούλογλου
  • “A Good American” του Friedrich Moser

Η φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, καθώς και οι σκανδαλώδης πρακτικές συγκεκριμένων χωρών και τραπεζών έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρκώς διευρυνόμενη ανισοκατανομή του πλούτου. Την ίδια στιγμή που ο πλούτος υπέρ-συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα πρόσωπα, διαρκώς αυξανόμενος, η λιτότητα πλήττει τους πλέον αδύναμους, των οποίων οι φοροδοτικές υποχρεώσεις παραμένουν σταθερές ή αυξανόμενες. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε σοβαρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες,  αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και των πλουσιότερων πολιτών τους οι οποίοι επιπλέον φορολογούνται με χαμηλούς συντελεστές.

Ακόμα και εντός της ΕΕ συγκεκριμένα κράτη λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι στερώντας από τους εταίρους τους τεράστιας κλίμακας φορολογικά έσοδα και τη δυνατότητα να φορολογήσουν τους πιο πλούσιους πολίτες τους. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την ΕΕ το ετήσιο κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ το χρόνο. Πρόσφατα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, όπως ταPanama papers και πριν από αυτά τα Lux leaks, επανέφεραν τη συζήτηση στο προσκήνιο. Οι παραπάνω πρακτικές καλύπτονται και ενισχύονται από μία ηθικά αντεστραμμένη εχεμύθεια που τις καθιστά εφικτές και είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν θα είχε γίνει γνωστό αν κάποιοι ιδιαίτερα γενναίοι άνθρωποι, γνωστοί ως whistleblowers (πληροφοριοδότες δημόσιου συμφέροντος), δεν έβρισκαν το θάρρος να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα με τεράστιο κόστος για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η στάση των κυβερνήσεων είναι καθοριστική. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το να υποχρεωθούν οι πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες ανά χώρα μαζί με το φόρο που πλήρωσαν σε αυτές, παράλληλα με την υιοθέτηση νομοθεσίας για την προστασία των whistleblowers. Παντού οι πληροφοριοδότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, από τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον Έντουαρτ Σνόουντεν, έως τους οικονομικούς πληροφοριοδότες (όσους δηλαδή αποκαλύπτουν μέσω διαρροών και καταδικάζουν οικονομικά εγκλήματα). Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμώνται και να επιβραβεύονται στη βάση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αντί να καταστρέφεται η ζωή τους, να στέλνονται σε δίκες και να απειλούνται με φυλακές.

Το φεστιβάλ ταινιών αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού ως προς τα παραπάνω, ενώ η εκδήλωση θέτει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νομική προστασία των πληροφοριοδοτών. Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και χρήσιμη, στα πλαίσια της προετοιμασίας νομοσχεδίου με αντικείμενο την προστασία των whistleblowers από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: