Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Και πάλι λόγος γίνεται για την Ιπποδάμεια Αγορά Πειραιά

Χωρίς κατηγορία στις 20/12/2018

ΣΤΑΣΥ και ΟΚΑΑ προχωρούν μαζί για την αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ, με υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

|> Οι εταιρείες Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ), στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, ανακοινώνουν ότι προχωρούν από κοινού στην αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδάμειας στον Πειραιά, ιδιοκτησίας της ΣΤΑΣΥ, με τη μετατροπή του σε μια σύγχρονη λιανική αγορά τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας οργανωμένης σύγχρονης αγοράς τροφίμων στην πόλη, και η συμφωνία όλων για την αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση του παλιού αμαξοστασίου.

Η λειτουργία της Ιπποδάμειας αγοράς ως μίας νέας, σύγχρονης, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένης Κεντρικής Αγοράς λιανικής πώλησης αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη του Πειραιά. Η πρόταση για τη χωροθέτησή της στο παλαιό αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣY εκμεταλλεύεται ένα καίριο σημείο στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, που αποτελεί κόμβο μεταφορικών μέσων, προϊόντων και ανθρώπων, με εύκολη πρόσβαση και υψηλή επισκεψιμότητα.

Η θέση της αγοράς δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά και, κυρίως, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης των καταναλωτών αλλά και των τουριστών – επιβατών της κρουαζιέρας και να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Επιπλέον, η κατασκευή νέας Αγοράς στον Πειραιά θα ενισχύσει τις προσπάθειες τόνωσης της τοπικής οικονομίας και συγκεκριμένα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των επισκεπτών της.

Η αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου της ΣΤΑΣΥ εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και φορέων, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και τους πολίτες.

Με τη λειτουργία της νέας αγοράς, δημιουργείται ένας ζωτικός δημόσιος χώρος για τους πολίτες και αναπτύσσεται ένας πόλος εμπορικής και κοινωνικής ζωής που με τη σειρά του θα συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Ο ΟΚΑΑ, ως δημόσιος φορέας διαχείρισης αγορών, αναλαμβάνει να μελετήσει το σχεδιασμό και το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς. Με σημαντική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη, οργάνωση και διαχείριση αγορών, αξιοποιώντας παράλληλα και καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών φορέων με τους οποίους συνεργάζεται συστηματικά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών, θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις ώστε η νέα αγορά να εξυπηρετεί τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, και να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Κεντρικός στόχος στο σχεδιασμό της αγοράς είναι η ανάδειξή της σε ένα ζωντανό δημόσιο χώρο, ένα σημείο συνάντησης για τους πολίτες της περιοχής, και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Η νέα αγορά θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη λιανική πώληση τροφίμων, και συναφή προϊόντα και χρήσεις, όπως άνθη, εστίαση, καφέ, και θα περιλαμβάνει χώρους που θα μπορούν να φιλοξενούν συμπληρωματικές δραστηριότητες, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και δράσεις προώθησης ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων τροφίμων.

Το επόμενο διάστημα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να συμβάλουν όλοι με προτάσεις και να ενσωματωθεί το έργο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: