Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στα “υπ΄όψιν” προβλήματα των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 28/08/2015

Για το καθεστώς συνταξιοδότησης και φορολόγησης 

Ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) υπέβαλε σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφορούσε  τα προβλήματα που διέπουν το καθεστώς συνταξιοδότησης και φορολόγησης Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, καθώς οι Έλληνες του εξωτερικού αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τη συνταξιοδότηση τους, όπως προβλήματα υπερφορολόγησης, επιβολή διπλής φορολογίας, καθυστέρηση απόδοσης σύνταξης και πολλά άλλα.

Ο κ Καμμένος ζητά να του γνωστοποιηθούν τα εξής:

  • Το καθεστώς που διέπει την απονομή και απόδοση σύνταξης σε Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.
  • Εάν υπάρχει ειδική μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας για αυτή την κατηγορία Ελλήνων πολιτών όσον αφορά την πρόνοια και την ασφαλιστική τους κάλυψη στο εξωτερικό όπου και ζουν μόνιμα.
  • Εάν υπάρχει μέριμνα όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους ώστε να υπάρχει κάποιου είδους αφορολόγητου στη σύνταξη τους ή και έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος.
  • Το καθεστώς που ισχύει με τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης ή/και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κατοίκων εξωτερικού.
  • Εάν ισχύει ότι πράγματι υπήρξε καθυστέρηση στην απόδοση συντάξεων του Β’ τριμήνου του 2015 στους κατοίκους του εξωτερικού.
  • Εάν υπάρχει επιβολή διπλής φορολογίας καθώς και υψηλής φορολόγησης εμβασμάτων προς την Ελλάδα, στους κατοίκους του εξωτερικού και σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογούνται αυτές οι επιβολές.
  • Εάν ισχύει ότι φορολογούνται αναδρομικά οι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι δε δήλωσαν στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής τους πριν χρόνια που ζούσαν στην Ελλάδα, ότι σκόπευαν να ξενιτευτούν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: