Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη δικαιοδοσία της Cosco περιήλθε σήμερα το πρωί το πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 10/08/2016

Ελέγχει το 51% 

Η κινεζική Cosco Shipping Corporation, από σήμερα, θα έχει τον έλεγχο του 51% των μετοχών του ΟΛΠ.  Μόλις ολοκληρωθούν οι επενδύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Cosco, τότε θα μεταβιβαστεί και το εναπομείναν 16% των μετοχών. Το συνολικό άμεσο όφελος του δημοσίου θα ανήλθε ως εκ τούτου, κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, το γραφείο Τύπου της Cosco Shipping, ανακοίνωσε:

Η China COSCO Shipping Corporation limited («COSCO SHIPPING» ή «ο Όμιλος») και το Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημόσιου («ΤΑΙΠΕΔ»), υπέγραψαν σήμερα στις 9 π.μ. στην Αθήνα, Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σηματοδοτώντας την επίσημη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ , καθώς και ποσοστού16% σε επόμενη φάση, με αποτέλεσμα η COSCO SHIPPING(Hong Kong) Group Limited, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην COSCO SHIPPING, να καθίσταται επισήμως πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, αναλαμβάνοντας την διαχείριση και τις εργασίες του λιμένα.

Το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν ο Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της COSCOSHIPPING κ. Wan Min, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της COSCO SHIPPING κ. Ye Weilong, o Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Διαχείρισης κ. Feng Boming, ο Πρόεδρος της COSCO SHIPPING Hong Kongκ. Zhu Jianhui, ο Πρόεδρος της COSCO SHIPPING Europe κ. Lin Ji, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠ κ. Fu Chengqiuκαθώς και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Στη συνέχεια, με πρόσκληση του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιακώβου Γεωργανά και του Διευθύνοντος Σύμβουλου κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, και συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο κ. Wan Min μετέβη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να κρούσει το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου, εγκαινιάζοντας την αρχή μίας νέας εποχής για το λιμάνι του Πειραιά. Στην εκδήλωση, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο κ. Gao Wengi, σύμβουλος και επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης Πρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή συναλλαγή απόκτησης της COSCO SHIPPING, ακολουθώντας πιστά την πρωτοβουλία του Ομίλου για την διεθνή επέκταση του δικτύου της.

Με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, η  COSCO SHIPPING θα επενδύσει 293,8 εκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά απαραίτητων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται: η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO).

Οι μελλοντικές επενδύσεις του Ομίλου έχουν ως στόχο τη μετατροπή του λιμένα του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, καθιστώντας το στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι αναχώρησης στον κόσμο για εταιρείες κρουαζιέρας. Η COSCO SHIPPING θα επενδύσει σε αποβάθρα βεληνεκούς 300,000DWT καθώς και στην αναβάθμιση των γύρω υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και στην ανεύρεση ευκαιριών σε ότι αφορά την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο Όμιλος θα επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, που θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στην Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος θα επιταχύνει την κατασκευή του China-Europe Land-Sea Express Line, φέρνοντας την Κίνα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη ένα βήμα πιο κοντά. Ο Όμιλος θα αναλάβει την ανάπτυξη των logistics και της αποθήκευσης, τη στρατηγική πρωτοβουλία “One Belt One Road”, καθώς και το γεωγραφικό πλεονέκτημα του λιμανιού να αναπτυχθεί ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων  στη Μεσόγειο, καθώς και η νότια πύλη προς της Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και των Βαλκανίων. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καθώς και μια καλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης για τις νεότερες γενιές Ελλήνων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: