Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πέρασαν 51 χρόνια από την αυτοθυσία του Κωστή Γεωργάκη…

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 19/09/2021

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970 η Τζένοβα συγκλονίστηκε από την αυτοπυρπόληση του 22χρονου Κερκυραίου ΕΔΗΝίτη φοιτητή – Η Ελλάδα δεν το “έμαθε”…

Α Φ Ι Ε Ρ Ω Μ Α  Παντελής Π. Ξανθίδης |>Σαν σήμερα 19/9 του 1970, η Ελλάδα έμελλε να γράψει μιά “χρυσή” σελίδα. Ένα 22χρονο παλληκάρι, φοιτητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζένοβα, με σπουδαία αντιδιδακτορική δράση στις τάξεις της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ), αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι της ιταλικής πόλης, διαμαρτυρόμενος για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα του. Ήταν ο Κώστας Γεωργάκης. Ένας ήρωας που δεν του έχει δώσει και τόσο σημασία η πατρίδα, ίσως επειδή δεν ανήκε σε χώρους που μονοπώλησαν τον αντιστασιακό αγώνα κατά των συνταγματαρχών…

Ο Κωστής δεν ήταν κανένας… τρελός και όσοι τον γνώρισαν είχαν να μιλήσουν για έναν λεβέντη που “το έλεγε η καρδιά” του. Αυτό δε, που τον έκανε ξεχωριστό, απ’ όσους είχαν κοινή πορεία, ήταν πως στον Κωστή, περίσσευε το “γαμώτο”!

Ο Κώστας Γεωργάκης δεν θέλησε να “πουληθεί” ή να γίνει “καρφί” προκειμένου να του δώσουν διαβατήριο τα “κτήνη” της Αθήνας και να σπουδάζει με άνεση. Θέλησε να μείνει πιστός στις δημοκρατικές ιδέες του και αξιοπρεπής. Επέμενε στους αγώνες του και βρήκε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας. με τον συγκεκριμένο τραγικό τρόπο, ώστε η πράξη του να προξενήσει εντύπωση και μην περάσει απαρατήρητη. Και δεν πέρασε. Τότε το είχε μάθει όλη η Ευρώπη κι ο κόσμος ολόκληρος, αλλά στην Ελλάδα δεν το μάθαμε. Η είδηση “πνίγηκε”.

Στο σημείο της γενοβέζικης πλατείας Ματεότι όπου αυτοπυρπολήθηκε, τοποθετήθηκε μία πλάκα με την επιγραφή:

Al giovane Greco Constantino Georgakis che à sacrificato i suoi 22 anni per la Libertà e la Democrazia del suo paese. Tutti gli Uomini Liberi rabbrividiscono davanti al suo Eroico Gesto. La Grecia Libera lo ricorderà per sempre

Σε μετάφραση:

Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έχουν περάσει από τότε 51 χρόνια… Πού νά ‘ξερε ο Κωστής πόσα πέρασε η πατρίδα μας αυτόν τον μισό αιώνα που απουσιάζει και πόσα λαμόγια έκλεψαν άλλων δάφνες…

Ο Κώστας Γεωργάκης. ο Κερκυραίος λεβέντης της ΕΔΗΝ, είναι ΑΘΑΝΑΤΟΣ, θέλουν δεν θέλουν!

Με συγκίνηση διάβασα στο f/b ανακοίνωση της ΕΔΗΝ για τον Κωστή. Συγκίνηση γιατί αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της ΕΔΗΝ και τις μνήμες του Γεωργάκη, του Παναγούλη, του Μουστακλή και των τόσων άλλων αγωνιστών του πραγματικά κεντρώου χώρου της ΕΔΗΚ – φυσική συνέχεια της Ενώσεως Κέντρου.

>>> Περισσότερα για το ποιός ήταν ο Κώστας Γεωργάκης στα Αφιερώματα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γράφουν τα παιδιά της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ):

Σήμερα είναι η επέτειος της ηρωικής θυσίας του ΕΔΗΝίτη Κώστα Γεωργάκη, όπου το 1970 επέλεξε να αποτελέσει σύμβολο Δημοκρατίας και Ελευθερίας για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, μέσω της ηρωικής πράξης του.

Οι περισσότεροι όταν ακούμε την λέξη “ήρωας” σκεφτόμαστε ένα άτομο που στο παρελθόν έκανε μία παρακινδυνευμένη αλτρουιστική πράξη με σκοπό την ανάδειξη πανανθρώπινων ιδανικών. Με βάση αυτό τον ορισμό, οι αγωνιστές του ’21 είναι ήρωες, οι αγωνιστές του 40′ είναι ήρωες, οι αγωνιστές της επταετίας, όπως ο Παναγούλης και ο Μουστακλής, είναι αδιαμφισβήτητα ήρωες. Αλλά επίσης με βάση αυτόν τον ορισμό ο Κώστας Γεωργάκης δεν είναι ήρωας.

Ακριβώς επειδή ο Κώστας Γεωργάκης, ανήκει στην εκλεκτή κατηγορία ηρώων που δεν έδρασαν απλά αντιλαμβανόμενοι κάποιο μεγάλο ρίσκο, αλλά επέλεξαν τον άμεσο και βέβαιο θάνατο.

Ο Κώστας Γεωργάκης δεν έκανε μία πράξη που απλά το νήμα της ζωής του δεν μπορούσε να διαφύγει των συνεπειών της.

Αντίθετα η πράξη του Κώστα Γεωργάκη ήταν να κόψει ο ίδιος το νήμα της ζωής του, ήταν να είναι ο ίδιος το μόνο θύμα της πράξης του, ήταν να κάνει το σώμα του το ύστατο σύμβολο αντίστασης.

Η πράξη του Κώστα Γεωργάκη αντάλλαξε την ζωή του με το πρώτο κύμα κινητοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες μας απέναντι σε ένα σύστημα που εξευτέλιζε την ιστορία των χιλιάδων ετών του τόπου, και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Γι’ αυτό ο 22χρονος ΕΔΗΝίτης Κώστας Γεωργάκης δεν είναι απλά ήρωας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: