Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αύριο “επιστρέφει” στο στέκι του ο… “TURKOFAGOS”

FLASH στις 22/03/2019

Στον αύλιο χώρο του Γηροκομείου Πειραιά αποκαλύπτεται η προτομή του ήρωα της Εθνεγερσίας του ‘21

Παντ. Π. Ξανθίδης |> Αύριο Σάββατο ο Πειραιάς κάνει επίσημη υποδοχή σε έναν ζητιάνο, με το όνομα Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος. Ζητιάνος ήταν αυτός ο μεγάλος και αγνός ήρωας της Εθνεγερσίας; Ναι, ζητιάνος! Πού είναι το περίεργο; Εδώ στην Ελλάδα, όλα είναι σχετικά και παρουσιάζεται το φαινόμενο να αναγνωρίζονται πρωτίστως οι «δήθεν» και οι «περίπου»…

Είναι… ιστορικό «αξίωμα» που έρχεται να «διαψεύσει»,  η σπουδαία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά, να δοθεί ένας χώρος για να… συχνάζει ο Νικηταράς. Αυτός ο «γίγαντας» που έδωσε τα πάντα για την πατρίδα και αυτή τον «αντάμειψε» με φυλάκιση, βασανιστήρια και μία άδεια για επαιτεία! Να εκλιπαρεί για τον οβολό των περαστικών, αλλά μόνον για τις Παρασκευές, διότι έτσι προέβλεπε η άδεια επαιτείας. Κι άπλωνε το χέρι στο σημείο όπου είναι σήμερα τα σκαλοπάτια της Ευαγγελίστριας.

Ήταν μια… ανθρωπιστική κίνηση του Όθωνα και συνέβη όταν ο Νικηταράς αποφυλακίστηκε και η υγεία του είχε πληγεί από τα βασανιστήρια, που υπέστη ως φυλακισμένος. Έπρεπε να αποκτήσουμε Σύνταγμα το 1843 και ο Όθων εξ ανάγκης απένειμε στον Νικηταρά τον βαθμό του υποστρατήγου με μία πενιχρή σύνταξη.

Εκείνα τα χρόνια διέπρεπαν οι κοτζαμπάσηδες που παρέα με τους «προσκυνημένους» αποκτούσαν περιουσίες, ενώ εκείνοι που είχαν δώσει τον υπέρ πατρίδος αγώνα, λιμοκτονούσαν ή ρίχνονταν στις φυλακές, όπως ο μέγας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς…

Όσο για τον Νικήτα Σταματελόπουλο, τον είχαν καταδικάσει και είχε φυλακιστεί στην Αίγινα, επειδή είχε εμπλακεί σε συνωμοσία κατά του Όθωνα. Τελικά δεν αποδείχθηκε η ενοχή του και αποφυλακίστηκε, αλλά σακατεμένος από τα βασανιστήρια.

Βέβαια, πριν και μετά τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια, ο Νικηταράς είχε τιμηθεί πολλάκις. Μάλιστα, δύο χρόνια  πριν κλείσει τα μάτια του στον Πειραιά (1849) τον είχαν διορίσει Γερουσιαστή!

Κι εκεί που ο Πειραιάς και κατ’ επέκταση η Ελλάδα τιμά τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, εμφανίζεται ένας μακελάρης ναζιστής να αμαυρώνει το επίθετο που έδωσαν στον οπλαρχηγό τους τα ίδια τα παλικάρια του.

“Turkofagos” έγραφε ο παρανοϊκός, σε ένα από τα φονικά του όπλα. Πού νά ‘ξερε σε τι είδους Ηρωϊκή Μορφή ανήκει αυτό το «παρατσόυκλι»…

Πηγή: Εφημ. “Αποκαλυπτικά”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: