Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο μεγάλο ταξίδι ο Ιωάννης Δ. Φαφαλιός, της ευγένειας, της καταδεκτικότητας, της απλότητας…

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 02/01/2018

Ο άνθρωπος των δωρεών

|> Δημήτρης Καπράνος

|> Μικροί, ακούγαμε πολύ ραδιόφωνο. Άλλως τε δεν είχαμε (τί ευτυχία!) στην Ελλάδα τηλεόραση. Κι έτσι, η φαντασία μας κάλπαζε, ακούγαμε τους στίχους των τραγουδιών και με το μυαλό φτιάχναμε εικόνες…

Θυμάμαι, λοιπόν, ένα τραγούδι, που έλεγε η σπουδαία ερμηνεύτρια Γιοβάννα, σε μουσική του εξαίρετου συνθέτη Κώστα Καπνίση και στίχους του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ήταν “Ο Παντελής ο Φαφαλιός” κι έλεγε: «Στου λιμανιού το μέσα μέρος, έρημος κάθεται και γέρος/ ο καπετάνιος ο παλιός, ο Παντελής ο Φαφαλιός./Κι είναι τα μάτια του στ’ αλήθεια, γεμάτα λες με παραμύθια/ από τα τόσα πού’ χει δει
σαν πρωτοκίνησε παιδί. Και όπως τον κοιτάζω ωστόσο, απ’ την δική μου την σκοπιά/καράβι θέλω ν’ αρματώσω , με τα σαράντα του κουπιά. Και όπως φλέγεται το Αιγαίο, απ’ το φεγγάρι το παλιό/ καραβοκύρη να τον λέω, τον Παντελή τον Φαφαλιό.
»…

Έτσι, το όνομα “Φαφαλιός”, μου ήταν οικείο, όταν, χρόνια αργότερα, βρέθηκα (και παρέμεινα μέχρι και τώρα) στον χώρο τη Εμπορικής Ναυτιλίας και γνώρισα τους καραβοκυραίους, για τους οποίους είχα τόσα ακούσει από τους ναυτικούς, πελάτες του πατέρα μου, που πέρασε τον ιατρικό του βίο στον Οίκο του Ναύτου…

Ο Ιωάννης Δ. Φαφαλιός, που άφησε ετούτον τον μάταιο κόσμο λίγο πριν φύγει το 2017, καταγόταν από το Βροντάδο της καραβομάνας Χίου και υπήρξε με τα εξαδέλφια και τους συγγενείς του, από τα βασικά στελέχη της Fafalios Ltd. στο Λονδίνο, έναν από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς οίκους, ο οποίος παραμένει στο νησί καταγωγής του, τον Έλληνα ναυτικό και το ελληνικό νηολόγιο.

Διετέλεσε, επί σειρά ετών, μέλος της διοικήσεως του “Κομμίτι” των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου. Ο γιος του, Χαράλαμπος , είναι σήμερα πρόεδρος του Συμβουλίου. Ο δεύτερος γιος του, ο Δημήτρης είναι πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Intercargo ,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και του διοικητικού συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Ο τρίτος γιος, Αναστάσης , είναι διευθυντής στο γραφείο της Fafalios Ltd στο Λονδίνο και Επίτροπος στην Αγία Σοφία του Λονδίνου.

Ο Ιωάννης Φαφαλιός, υπήρξε σε όλη του τη ζωή άνθρωπος χαμηλών τόνων, προσιτός και αγαπητός, προσπαθούσε ,όσο του επέτρεπαν οι ασχολίες του στο Λονδίνο, να βρεθεί στην γενέθλια γη της Χίου και να προσφέρει-φροντίζοντας πάντα για την διατήρηση των χαμηλών τόνων- την βοήθειά του όπου χρειαζόταν.

Από την δωρεά ενός σύγχρονου απορριμματοφόρου, μέχρι την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής, στην Νέα Κλειδού, για την συλλογή των ομβρίων υδάτων του χειμώνα, που χάνονταν στη θάλασσα του Βροντάδου και του “Φαφαλίειου Σταδίου”, του οποίου η οικογένεια Φαφαλιού έχει αναλάβει και τα έξοδα συντηρήσεως και λειτουργίας.

«Ενσάρκωνε όσο λίγοι την πηγαία ευγένεια, την καταδεκτικότητα, την απλότητα και την καθαρή και νηφάλια σκέψη», έγραψε ο πρώην δήμαρχος Βροντάδου.

Κι έτσι ήταν, πράγματι, ο Ιωάννης Φαφαλιός, ο “κύριος Γιάννης” του μεγάλου ναυτικού σπιτιού τη Χίου, που είχε κι αυτός το “μυστικό” του. Την συνεχή και επίμονη εργασία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: