Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 10/07/2021

Στο πλαίσιο του “Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία”, για την αντιμετώπιση της πανδημίας –Δημόσια δαπάνη 4,62 εκατ. ευρώ

|> Δημοσιεύθηκε απόφαση ένταξης 60 νεοφυών επιχειρήσεων, που ενισχύονται με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από € 5.000 – € 100.000, στο πλαίσιο της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece”» του Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, ώστε οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε € 4,62 εκατ.

Έχουν υποβληθεί έως σήμερα 239 αιτήσεις χρηματοδότησης και έχουν αξιολογηθεί οι 169. Εντός του Ιουλίου αναμένεται η επόμενη Απόφαση Ένταξης 84 ακόμη νεοφυών επιχειρήσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης € 6,1 εκατ.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε € 60 εκατ., η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας (first in‐first out), σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής τους στο ΠΣΚΕ και οι υποβολές συνεχίζονται έως και τις 30.09.2021.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος που μέσω της υλοποιήσεως της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Elevate Greece βρήκαμε τον τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να ενισχύσουμε τις start up επιχειρήσεις καινοτομίας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι μια Ελλάδα ανταγωνιστική και σύγχρονη».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την έρευνα και καινοτομία, βουλευτής Κορινθίας, Χρήστος Δήμας δήλωσε:

«Μέχρι πρότινος η Ελληνική πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Όταν δεν έχεις δεδομένα και στοιχεία είναι δύσκολο να υλοποιήσεις αποτελεσματική πολιτική. Μέσω του Elevate Greece πλέον έχουμε αναλυτικά δεδομένα για το οικοσύστημα καινοτομίας, άρα μπορούμε να υλοποιήσουμε και στοχευμένα προγράμματα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η πανδημία του COVID επηρέασε και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η πολιτεία, μέσω του Elevate Greece, από πόρους του ΕΣΠΑ, στηρίζει με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής από 5.000-100.000 € τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: