Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με 6 εκατ. αποζημιώσεις η Αττική Οδός θα συνεχίσει… κανονικά!

ΕΛΛΑΔΑ στις 25/01/2022

Συγκροτείται επιτροπή από Καραμανλή για να εξετάσει κατά πόσο τηρήθηκαν τα απαραίτητα και όσα προβλέπονται από σχετικό νόμο 4663 του 2020

|> Έξι εκατομμύρια ευρώ καλείται να αποζημιώσει τούς περίπου 3.000 οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό η διοίκηση της εταιρείας. Και με αυτό το ποσόν η διοίκηση της Αττικής Οδού “καθαρίζει” προσωρινά από κάθε ευθύνη, ενώ αναμένεται και η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, για να εξεταστεί κατά πόσο η “Αττική Οδός” τήρησε τα δεδομένα για περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, με βάση νόμο 4663 του 2020.

Όσο με την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο, που εξήγγειλε το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και αποδέχθηκε η εταιρεία, ίσως θα ήταν προτιμότερο -για ευνόητους λόγους- να δοθούν τα χρήματα στους πολίτες από το κράτος και το κράτος να ζητήσει τα 6 εκ. ευρώ από την “Αττική Οδό”.

Στην πρωινή σύσκεψη που συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό, εκτός από την αποτίμηση της κατάστασης ελήφθησαν και αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία, προήδρευσε ο Πρωθυπουργός και μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.

Η ώρα της επιτροπής διερεύνησης

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό.

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου “Αττική Οδός Α.Ε.” αλλά και του Λειτουργού “Αττικές Διαδρομές Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται, οι οποίες είναι ανεξάρτητες των αποζημιώσεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: