Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Μάθημα” περί Παιδείας και επενδύσεων από το… ΠΑΠΕΙ στον Κατάινεν

ΕU στις 23/04/2015

Μία καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς «έκλεψε» την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με τον Γίρκι Κατάινεν. Πρόκειται για την καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη, η οποία συνοδευόταν από 200 φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΠΕΙ και κλήθηκε από τον αντιπρόσωπο της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη, προκειμένου να προσφέρει ένα αναμνηστικό δώρο στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ. Κατά την απονομή, η καθηγήτρια βασίστηκε σε προηγούμενη παραδοχή του κ. Κατάινεν ότι «η παιδεία είναι βασική συνιστώσα της ανάπτυξης» και του ζήτησε «να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να περικόπτονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δημόσιες επενδύσεις που αφορούν την Παιδεία»!…  Και με το χειροκρότημα, έκλεισε ο δίωρος «Διάλογος Πολιτών» με τον Γίρκι Κατάινεν, όπου παρευρέθηκαν εκατοντάδες επιστήμονες, φοιτητές, επιχειρηματίες, στελέχη του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης του Γαλλικού Ινστιτούτου, οι κ.κ. Κατάινεν και Καρβούνης, αναχώρησαν για τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, όπου δόθηκε συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας …

«Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να λυθούν με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό» και πως «η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μειώθηκε τους τελευταίους μήνες»… Είναι δύο σημεία απαντήσεων του κ. Κατάινεν που «έμειναν» από την συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, ο κ. Κατάινεν, μετέφερε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα να επωφεληθεί από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ και δήλωσε: «Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί να δώσει περισσότερα δάνεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα δανείσει π.χ. μια εμπορική τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει τον επενδυτή. Θα συνεργαστούμε και με το κεντρικό κράτος και με την τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Κατά τον κ. Κατάινεν, στόχος είναι, «να δημιουργήσουμε δημόσιες εγγυήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις. Όταν διαμορφώναμε το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είχαμε στο μυαλό μας την Ελλάδα και την Πορτογαλία, γιατί θέλουμε να επωφεληθούν και οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες», αλλά επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι από την οπτική της Κομισιόν χρειάζονται αποτελεσματικές παρεμβάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, της φορολογίας, της διοίκησης Δημοσίων Εσόδων -όπου αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος- και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο υπολογίζεται στα 315 δισ. ευρώ, είπε ότι προωθεί τη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και της κεφαλαιαγοράς. Και πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Συνάντηση με Σταθάκη

Η δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατάινεν, στόχος του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των έξυπνων επενδύσεων σε τομείς και κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επέλθει οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκρινε ως προτεραιότητα τα θέματα ενέργειας, τουρισμού και υποδομών αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τους τομείς της καινοτομίας και της έρευνας καθώς διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στις προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας. Επίσης τόνισε ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα, ενώ υπάρχει τεράστια δυνατότητα για επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές. Στην παρούσα φάση, διευκρίνισε, η κυβέρνηση εξετάζει τα υφιστάμενα προγράμματα που βρίσκονται σε κάποιο σημείο ωρίμανσης και παράλληλα ενθαρρύνει την κατάθεση νέων προτάσεων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές.

Συνάντηση με Σαμαρά

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Συγγρού και, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία και στην Ευρώπη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: