Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα είναι το Θερινό Ηλιοστάσιο όπου αρχίζει να μικραίνει η μέρα!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 21/06/2021

Συμπίπτει η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και η “κανονική” Ημέρα του Πατέρα πριν την αλλάξει η… παγκοσμιοποίηση

Τ/Π |> Σήμερα ανέτειλε η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου και από αύριο θα αρχίσει να μικραίνει… Πρόκειται για την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου, η οποία μαζί με την ημέρα του χειμερινού Ηλιοστασίου (21 Δεκεμβρίου), αποτελούν τις “στιγμές” του έτους, όπου το φως του Ήλιου αρχίζει “υποχωρεί” ή αρχίζει να “προελαύνει”…

Από τις 06:32 ώρα Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη, το Θερινό Ηλιοστάσιο, που σημαίνει ότι κάθε ημέρα που θα περνάει θα παρατηρούμε ότι όλο και “μικραίνει”, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου που το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, θα αρχίσει να την “μεγαλώνει”.

Ας σημειωθεί ότι τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους.

Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο “γέρνει” περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

> Η σημερινή μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς, συμπίπτει με την Πεντηκοστή, την γιορτή του Αγίου Πνεύματος – ημέρα του Φωτός για την Ορθοδοξία. Όμως η ημέρα κρύβει και μία άλλη γιορτή, που τελευταία πάνε να την εξαφανίσουν. Είναι η Γιορτή του Πατέρα, που αιώνες γιορτάζεται στην Ελλάδα κάθε γιορτή του Αγίου Πνεύματος και πριν μερικά χρόνια ένα σωματείο με την επωνυμία “Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια”, με αφορμή “την απαξίωση του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια”, κατάφερε να την… παγκοσμιοποιήσει! Κάπως έτσι αλλάζουν τα πράγματα στην Ελλάδα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: