Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το κυνήγι της «μαϊμούς» και οι διανομείς «μπανανών»…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 17/09/2019

Συμφωνία για πανστρατιά στο πογκρόμ κατά των λαθραίων και των πλαστών προϊόντων

Τ/Π |> Το παραεμπόριο με τις “μαϊμούδες” και τα λαθραία προϊόντα, άρχισε να “ενοχλεί” την πολιτεία και θα ήταν ευχής έργο εάν οι αρμόδιοι πλησίαζαν τις πηγές, που τροφοδοτούν την παράνομη αγορά. Ποιοί διανέμουν αυτά τα “προϊόντα” και ποιοί είναι εκείνοι που “ταΐζουν” με… μπανάνες τις “μαϊμούδες” για να βγουν στο “τσίρκο¨ των γνωστών κέντρων διακίνησης και διάθεσης; Απλό το ερώτημα και άξιες οι δράσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας, αλλά ίσως πρέπει να λειτουργήσουν άψογα και άλλοι φορείς. Οι συναντήσεις και οι συσκέψεις, καλώς πραγματοποιούνται, αρκεί οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μη μένουν στα “υπ’ όψιν”…

Στο πλαίσιο αυτό…

Ευρεία συνάντηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στον Πειραιά, αλλά και για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Πειραιά, σε συνέχεια της συνάντησης του δημάρχου Γιάννη Μώραλη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν βουλευτές του Πειραιά, εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της πόλης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι βουλευτές Α΄ Πειραιά & Νήσων Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Μελάς, ο σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στρατηγός Γιώργος Γαλιάτσος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης, ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής Σπύρος Λάσκος, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο διοικητής Τροχαίας Πειραιά Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης Αττικής ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κουτσιβίτης, ο διοικητής της ομάδας «ΔΙΑΣ» Πειραιά Δημήτρης Τσιάκος, ο υποδιοικητής του Α/Τ Δημοτικού Θεάτρου Αντώνης Σκάρπας, ο Ιωάννης Σκούρας από τη διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ο γ.γ. του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Ευάγγελος Θώδος, ο γ.γ. του ΕΣΠ Θεόδωρος Καπράλος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το φαινόμενο του παρεμπορίου στην πόλη, αλλά και το κυκλοφοριακό και η υποστελέχωση των σωμάτων ασφαλείας του Πειραιά. Ιδιαίτερα τονίστηκε από τους παριστάμενους η ανάγκη διαρκούς συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι τρόποι ουσιαστικής και οριστικής αντιμετώπισης του παρεμπορίου.

  • Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στα θέματα που έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τα οποία αφορούν στην ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων και της τροχαίας καθώς και στο πρόβλημα του παρεμπορίου. Για το παρεμπόριο σημείωσε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα που πλήττει τον εμπορικό κόσμο και αμαυρώνει την εικόνα της πόλης, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με σχέδιο, συνέπεια και οργάνωση. Ανέφερε επίσης πως η Δημοτική Αρχή είχε εναντιωθεί στις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων για τις συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να αντιμετωπίσει τον Πειραιά ως την πόλη με το μεγάλο λιμάνι της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό το οποίο αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της πόλης και το παρεμπόριο. «Με κοινή προσπάθεια μπορούμε να μειώσουμε το παρεμπόριο και παράλληλα να προσθέσουμε στην «ατζέντα» κι άλλα θέματα προκειμένου να τα επιλύσουμε. Τα προβλήματα δεν λύνονται ως «δια μαγείας». Είδα στον Υπουργό μια αποφασιστικότητα και μένει να εστιάσουμε σε αυτά και να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει και με τη στήριξη των Βουλευτών, είτε να ολοκληρωθούν είτε να ξεκινήσουν σημαντικά έργα υποδομών ώστε να διευκολύνουμε γενικότερα τη λειτουργία της πόλης», σημείωσε ο κ. Μώραλης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υποστελεχωμένο δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας το οποίο αριθμούσε 19 Δημοτικούς Αστυνομικούς, λέγοντας πως προστέθηκαν ακόμα 10 άτομα αλλά δεν είναι αρκετά. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κύριο Θεοδωρικάκο, ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξουν νέες προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών. Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παρεμπόριο.
  • Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως το κυριακάτικο παζάρι είναι ένα κομβικό σημείο που σχετίζεται με το παρεμπόριο, καθώς αμαυρώνει την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας. Ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε πως η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου αποτελεί βασική προϋπόθεση και πως θα πρέπει να γίνονται συντονισμένες επιχειρήσεις στην πόλη οι οποίες να είναι διαρκείς.
  • Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μελάς, σε τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως το παρεμπόριο είναι ένα διαχρονικό μεγάλο πρόβλημα για την πόλη, επισημαίνοντας πως είναι ένα ζήτημα στο οποίο η πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
  • Ο σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στρατηγός Γιώργος Γαλιάτσος, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αντιμετωπιστεί οριστικά το παρεμπόριο στον Πειραιά, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις-σκούπα δεν βοηθούν στην εξάλειψή του. Παράλληλα σημείωσε πως για να αντιμετωπιστεί το παρεμπόριο, να ενισχυθεί η αστυνόμευση και να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό, χρειάζεται να γίνουν σταθερά βήματα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, ανέφερε πως η συνεργασία του Υπουργείου, της ΕΛ.ΑΣ. και του Δήμου θα πρέπει να είναι σταθερή προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική, τονίζοντας πως είναι υποχρέωση όλων να συμβάλουν προκειμένου αυτό να περιοριστεί. Ανέφερε πως επειδή ο Πειραιάς είναι πόλη λιμάνι, το παρεμπόριο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί και την πύλη εξόδου των παράνομων προϊόντων προς τη νησιωτική Ελλάδα. «Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που έχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν γίνεται να συνεχίζεται το παρεμπόριο στην πόλη», τόνισε ο κ. Κορκίδης λέγοντας παράλληλα πως πρέπει να αλλάξει και το κυκλοφοριακό στην πόλη. Τέλος, ανέφερε πως η συνεργασία όλων είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
  • Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η συνάντηση αυτή είναι σημαντική, λέγοντας πως το παρεμπόριο είναι μια από τις βασικές αιτίες για την παραοικονομία στη χώρα μας. Επεσήμανε επίσης: «όλοι πληρώνουμε φόρους και έχουμε υποχρέωση να συνεισφέρουμε, όχι μόνο για να αλλάξει η εικόνα στην πόλη μας, αλλά και για να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη». Ο κ. Μανεσιώτης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται.

Τα πεπραγμένα μιας εβδομάδας

Εξ άλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνουν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Και έχουμε:

  • Σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα (19.08.2019 – 30.08.2019) οι έλεγχοι παρουσίασαν αύξηση κατά 51% για το χρονικό διάστημα 02.09.2019 – 14.09.2019.
  • Οι παραβάσεις αυξήθηκαν κατά 106% για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Καταστράφηκαν δεκάδες παράνομα προϊόντα τα οποία θα διακινούνταν στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Οι επιχειρήσεις ελέγχου πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών αρχών.
  • Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες των ελεγκτικών μηχανισμών από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. N. Παπαθανάση, με θέμα την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: