Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προτεραιότητα για το ΥΕΝ η ασφάλεια στις θάλασσες

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 05/09/2019

Συνάντηση υπουργού Ναυτιλίας με τον πρόεδρο του Safe Water Sports – Τι αποφασίστηκε

|> Συνάντηση υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με τον πρόεδρο του Safe Water Sports Π. Πασχαλάκη, πραγματοποιήθηκε, με θέμα την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής με στόχο την μείωση των πνιγμών και ατυχημάτων.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο προσδιορισμός και ο προγραμματισμός των μέτρων και πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν από το υπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενος φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) ώστε η χώρα να προετοιμαστεί έγκαιρα την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Πιο αναλυτικά αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

-Εντατικοποίηση εκ μέρους των λιμενικών αρχών της χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας που έχει δωρίσει το Safe Water Sports ώστε να ελέγχονται επιτυχώς και αποτελεσματικά οι τοποθετήσεις των ναυαγοσωστών στις παραλίες καθώς και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τις επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής και τους επαγγελματίες.

-Αξιοποίηση της εφαρμογής Safe Water Sports για την άμεση επικοινωνία πολιτών με τις λιμενικές αρχές.

-Επέκταση του Πληροφοριακού Συστήματος και σε νέες θεματικές περιοχές (ημερόπλοια, ενοικιάσεις μηχανοκίνητων λέμβων και ταχυπλόων μικρών σκαφών, ναυάγια κλπ)

-Εισαγωγή της χρήσης φορητών συσκευών (tablets) στα λιμεναρχεία ώστε οι έλεγχοι να γίνονται ηλεκτρονικά με παράλληλη απλούστευση των διαδικασιών, κατάργηση των εγγράφων που συμπληρώνονται και της γραφειοκρατίας.

-Μελέτη και στατιστική επεξεργασία των δεδομένων του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων που έχει επίσης δωρίσει το Safe Water Sports στο Υπουργείο, ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια των ατυχημάτων και πνιγμών με στόχο τη χάραξη εθνικής πολιτική μείωσης αυτών τα επόμενα χρόνια.

-Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με τα θαλάσσια σπορ (ΓΚΛ Νο 20), ναυαγοσώστες (ΠΔ 31/2018), άδειες χειριστών ταχυπλόων σκαφών (ΓΚΛ Νο 50), εκμίσθωσης μηχανοκίνητων λέμβων και ταχυπλόων μικρών σκαφών (ΓΚΛ 38).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: