Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συναυλίες σε εμβληματικούς χώρους του Πειραιά από την Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 10/04/2023

Με τις ‘’υπογραφές’’ του Βασίλη Μαστοράκη και της Σταυρούλας Μέντη – Με πλούσιο ρεπερτόριο ελληνικών και ξένων έργων 

|> Η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά (ΠΜΚΠ), αποτελούμενη κυρίως από παιδιάαναπτύσσεται και ενδυναμώνεται.

Το ΠΜΚΠ, πέρα από το εκπαιδευτικό του έργο, έχει δημιουργήσει μια τακτική καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων, το κορυφαίο μουσικό σύνολο που διαθέτει, είναι σήμερα σε θέση να παρουσιάσει δημόσια ένα μέρος του ρεπερτορίου του, στο πλαίσιο συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΑΝ αποφάσισε να εντάξει στο πολιτιστικό του πρόγραμμα σειρά εμφανίσεων σε γνώριμους τόπους του Πειραιά, αλλά και εμβληματικούς χώρους όπως το Δημοτικό Θέατρο, το Βεάκειο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και να συνεχιστεί η χρήση χώρων του Δημοτικού Θεάτρου για τις πρόβες της ορχήστρας.

Η Νεανική Ορχήστρα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους (Σεπτέμβριος – Ιούνιος) και μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν οι σπουδαστές των σχολών εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά, αλλά και σπουδαστές άλλων ωδείων κατόπιν πρόσκλησης και ακρόασης. Η ακρόαση για την συμμετοχή γίνεται από επιτροπή που θα ορίζεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΠΜΚΠ και κορυφαίο κιθαρίστα, Βασίλη Μαστοράκη.

Τα μαθήματα-δοκιμές θα πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάθε Σάββατο και στο ΠΜΚΠ επίσης κάθε Δευτέρα. Την επιμέλεια της Νεανικής Ορχήστρας Εγχόρδων του ΠΜΚΠ έχει η βιρτουόζα βιολίστρια και καθηγήτρια βιολιού Σταυρούλα Μέντη.

Βασικοί στόχοι της ορχήστρας θα είναι η παρουσίαση κλασικών έργων, καθώς και η προβολή της μουσικής Ελλήνων και ξένων συνθετών. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία μέσα από το σύνολο να διευρύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και να παρουσιάζουν το έργο τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σχετικά με τη νέα δραστηριότητα που αναλαμβάνει η Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων του ΠΜΚΠ ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βασίλης Μαστοράκης, σημειώνει:

«Η μουσική στο πλαίσιο ενός συνόλου, αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία, η οποία προσφέρει πρόσθετη γνώση και εμπειρία στους νεαρούς σπουδαστές. Επίσης, λειτουργεί παιδαγωγικά, καθώς καλλιεργεί τη συνεργασία μεταξύ τους. Γι’ αυτούς τους λόγους, το ΠΜΚΠ δεν εστιάζει μόνο στην εκμάθηση του μουσικού οργάνου, αλλά παράλληλα ενθαρρύνει όσους έχουν το κατάλληλο επίπεδο να συμμετέχουν σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύνολο, αποτελούμενο κυρίως από παιδιά, τη Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων. Η υποστήριξη που έχουμε στην προσπάθειά μας αυτή από τη διοίκηση του ΟΠΑΝ και του Δήμου Πειραιά, αναβαθμίζει τη συμβολή του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά στη μουσική εκπαίδευση της πόλης μας».

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

  • Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης

«Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά αναπτύσσεται και γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφές. Η Νεανική Ορχήστρα αποτελείται από εξαίρετους, νέους σε ηλικία μουσικούς  και επιθυμία μας είναι να διευρύνουν την καλλιτεχνική τους παρουσία στην πόλη μας, με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Πειραιά και όχι μόνο. Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά αποτελεί έναν Οργανισμό με μεγάλη προσφορά στην μουσική παιδεία της πόλης μας και χαίρομαι που η Νεανική Ορχήστρα θα διευρύνει τις καλλιτεχνικές της εμφανίσεις και θα παρουσιάζει σε ένα ευρύτερο κοινό το καλλιτεχνικό της έργο».

  • Πρόεδρος ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης

«Εφέτος, ενισχύουμε την εξωστρέφεια του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά. Οι εμβληματικοί συναυλιακοί χώροι που διαθέτει ο Πειραιάς, όπως είναι το Δημοτικό μας Θέατρο και το Βεάκειο, προσφέρουν τη σκηνή τους για να δώσουν βήμα στους νέους μουσικούς. Η υψηλής ποιότητας μουσική που παράγεται στις αίθουσες διδασκαλίας του ωδείου, βρίσκει με τον τρόπο αυτό δίοδο στο φιλότεχνο κοινό της πόλης μας. Τα μουσικά σύνολα που έχουμε δημιουργήσει στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρουσιάσουν, αρκετά σημαντικά και ωραία έργα. Ο ΟΠΑΝ αναγνωρίζει τον κόπο των νέων σπουδαστών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους δημότες να απολαύσουν και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειές τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: