Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανακοινώθηκε συνεργασία μεταξύ της Advent Technologies και της Alfa Laval

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 13/01/2023

Κοινός στόχος η αξιολόγηση των κυψελών καυσίμου για τη ναυτιλιακή βιομηχανία

|> Η Advent Technologies Holdings Inc. (NASDAQ: ADN), μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cells) υδρογόνου, ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με την Alfa Laval, παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της τεχνολογίας πλοίων. Η συνεργασία στοχεύει στην αξιολόγηση των κυψελών καυσίμου της Advent που λειτουργούν με μεθανόλη –και αργότερα με πράσινη μεθανόλη με μηδενικές εκπομπές– με σκοπό την αντικατάσταση των γεννητριών παροχής ηλεκτρικής ισχύος στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης Ενεργειακής Τεχνολογίας (Energy Technology Development and Demonstration Program) της Δανίας ενώ για την υλοποίησή του θα συνεργαστούν η Advent, η Alfa Laval και ομάδα Δανών πλοιοκτητών. Αρχικά, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στη δοκιμή των κυψελών καυσίμου HT-PEM της Advent που λειτουργούν με μεθανόλη ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για πλοία. Κατά τη διάρκεια του έργου, το σύστημα κυψελών καυσίμου θα υποβληθεί σε αξιολόγηση κινδύνου από κορυφαίο νηογνώμονα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, το έργο στοχεύει στην ενσωμάτωση της επόμενης γενιάς κυψελών καυσίμου της Advent. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κυψέλες καυσίμου βασίζονται στη νέα μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του L’ Innovator, ενός αναπτυξιακού προγράμματος της Advent σε συνεργασία με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Los Alamos του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με κύριο στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι κυψέλες καυσίμου επόμενης γενιάς της Advent αναμένεται να επιδείξουν σημαντική αύξηση σε τομείς όπως η διάρκεια ζωής, η απόδοση και η αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύς.

Η προηγμένη τεχνολογία της Advent επιτρέπει στις κυψέλες καυσίμου της να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 160°C και 220°C, χρησιμεύοντας ως πράσινη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές και τα φορτηγά οχήματα, τομείς που δεν μπορούν να στηριχθούν στην αποκλειστική χρήση μπαταριών. Η τεχνολογία HT-PEM της Advent μπορεί να χρησιμοποιήσει καύσιμα χαμηλών (μεθανόλη, βιομεθανόλη) ή μηδενικών εκπομπών (πράσινη μεθανόλη).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, δρ. Βασίλης Γρηγορίου, δήλωσε: «Η ομάδα της Advent εστιάζει στην επιτάχυνση του ρυθμού απανθρακοποίησης στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι κυψέλες καυσίμου μας λειτουργούν με μεθανόλη η οποία είναι ασφαλέστερη στη χρήση της από το αέριο υδρογόνο και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί. Ήδη η μεθανόλη έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον ως μελλοντικό καύσιμο για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και θεωρείται ως η πιθανότερη πηγή ενέργειας ώστε να τροφοδοτηθούν τα πλοία με πράσινο υδρογόνο (καθώς η πράσινη μεθανόλη παράγεται από πράσινο υδρογόνο). Η συνεργασία αυτή μας γεμίζει με αισιοδοξία για την επίτευξη της ουσιαστικής συνεισφοράς μας στον παγκόσμιο στόχο της ναυτιλιακής βιομηχανίας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Προσβλέπουμε επίσης στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εξαιρετικά καινοτόμου έργου και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας με την Alfa Laval».

Ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Ενεργειακών Λύσεων της Alfa Laval για τον τομέα της ναυτιλίας, Jeroen van Riel, επεσήμανε: «Αναμένουμε με ενθουσιασμό το αποτέλεσμα αυτής της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας με την Advent, ενός έμπειρου συνεργάτη με καινοτόμα προϊόντα κυψελών καυσίμου. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία HT-PEM μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα της ναυτιλίας ενώ ταυτόχρονα προσβλέπουμε στην περαιτέρω διερεύνηση της διαφοροποιημένης τεχνολογίας της Advent καθότι η ναυτιλιακή βιομηχανία στοχεύει στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα».

Ο senior vice president της Advent Technologies, Morten Hougaard Sørensen, πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Alfa Laval για τη δέσμευσή της να αξιοποιήσει την εκτενή τεχνογνωσία και την αποκλειστική τεχνολογία μας με στόχο την ανάπτυξη μίας λύσης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που θα βασίζεται στις κυψέλες καυσίμου. Στην Advent, πιστεύουμε ότι η μεθανόλη, η βιομεθανόλη και η πράσινη μεθανόλη θα αποτελέσουν τα καύσιμα του μέλλοντος στη ναυτιλία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Alfa Laval συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ελπίζουμε ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας μακροχρόνιας και παραγωγικής συνεργασίας που θα συνεισφέρει στην ταχύτερη πράσινη μετάβαση του τομέα της ναυτιλίας».

Advent Technologies Holdings, Inc.

Η Advent Technologies Holdings Inc. είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένα σε κυψέλες καυσίμου. Η Advent ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2006, και πλέον αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Advent Technologies Holdings, Inc. (NASDAQ: ADN), με έδρα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, και γραφεία στην Καλιφόρνια, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες. Έχει αναπτύξει ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία με περισσότερες από 150 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, HT-PEM επόμενης γενιάς, που επιτρέπει σε διάφορα καύσιμα να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ακραίες συνθήκες. Η Advent κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών, εξαρτημάτων και διεργασιών για εφαρμογές των κυψελών καυσίμου στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής, της άμυνας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ναυτιλίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε https://www.advent.energy/

 Alfa Laval

Η Alfa Laval είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μεταφορά θερμότητας, τον φυγοκεντρικό διαχωρισμό και τη διαχείριση υγρών και δραστηριοποιείται στους τομείς ενέργειας, ναυτιλίας και τροφίμων, ποτών & νερού, προσφέροντας την τεχνογνωσία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών σε περίπου 100 χώρες. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί στη βελτιστοποίηση της βιωσιμότητας, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην υποστήριξη των επιχειρηματικών στόχων και στόχων  βιωσιμότητας των πελατών της.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: