Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συντονιστικό ρόλο αναλαμβάνει το ΕΒΕΠ για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Χωρίς κατηγορία στις 25/05/2017

Για πειραϊκές επιχειρήσεις

|> Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή, αναφορικά με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών ΜμΕ, όπως ανακοίνωσε χθες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης (φωτό), στο δ.σ. του ΕΒΕΠ, ικανοποιώντας σχετική πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου Βασίλη Κορκίδη.

Ο νέος Νόμος 4469/2017, που προβλέπει μία διαδικασία ρύθμισης όλων των χρεών μιας επιχείρησης προς το σύνολο των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες (π.χ. προμηθευτές) θα ενεργοποιηθεί στις 3 Αυγούστου 2017 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31/12/2018, ενώ στις 4 Αυγούστου 2017 θα τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Αναλύοντας τη διαδικασία ένταξης και τα πλεονεκτήματα του Νόμου, ο κ. Κουρμούσης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Ο νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών επιχειρήσεων έρχεται να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης, που προκάλεσε η κρίση. Αξιολογώντας την πραγματική οικονομική ικανότητα της επιχείρησης, η πλειοψηφία των πιστωτών και ο οφειλέτης έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε ένα πλάνο αποπληρωμής, που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ακόμα και “κούρεμα” οφειλών. Την προσπάθεια αυτή συντονίζει ανεξάρτητος διαμεσολαβητής και η διαδικασία θα υλοποιείται από ειδικό πληροφοριακό σύστημα, που θα ενεργοποιηθεί 3 μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου. Στο διάστημα αυτό, οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Κορκίδης, δήλωσε:

«Το ΕΒΕΠ δημιουργεί άμεσα “helpdesk”, για την εύρυθμη λειτουργία του οποίου θα εκπαιδευτούν, σε ειδικά σεμινάρια της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ., οι ασκούμενοι δικηγόροι του ΓΕΜΗ και της ΥΜΣ, στελέχη του επιμελητηρίου μας, αλλά και έμπειροι φοροτεχνικοί. Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας, τόσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί αναγκαίο όρο, προκειμένου η χώρα να εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Γι’ αυτό και το ΕΒΕΠ, αναγνωρίζοντας την πρόθεση της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να διευθετήσει ένα ζωτικής σημασίας  ζήτημα για το μέλλον των επιχειρήσεων, πρόκειται να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Κατ’ επέκταση, το ΕΒΕΠ έχοντας τη δυνατότητα ευέλικτα και άμεσα να αντιμετωπίσει τα πλείστα πρακτικά προβλήματα, τα οποία θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του Νόμου και προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξυπηρέτηση, αλλά και στην υποστήριξη των επιχειρήσεων – μελών του, ιδιαίτερα των αδύναμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργεί helpdesk,εντός του χώρου του, ως σημείο υποδοχής των φακέλων, αλλά ταυτόχρονα και μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την παροχή οδηγιών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την 4η Αυγούστου».

Τέλος, ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του δ.σ. του ΕΒΕΠ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, τόσο από την παρουσία, όσο και από τις αναλυτικές απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που έθεσαν στον ειδικό γραμματέα, ενώ δόθηκε ενημερωτικό σημείωμα με τις απαραίτητες οδηγίες και διευκρινήσεις για την κατάλληλη προετοιμασία ένταξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νόμο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: