Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεν φταίνε οι έμποροι για το υποτιθέμενο “Black Friday”

FLASH στις 28/11/2022

Τα έξοδα για την λειτουργία μιας επιχείρησης είναι υπέρογκα και δεν επιτρέπουν τις ‘’γενναίες’’ εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων

Παντελής Ξανθίδης |> «Περίμενα μεγαλύτερες εκπτώσεις»… Αυτή η φράση ακούστηκε από τα χείλη αρκετών καταναλωτών εν όψει του διημέρου ‘’Black Friday’’. Άσχετα με τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν (και από αυτή τη στήλη!), η αλήθεια είναι μία: Στον Έλληνα έμπορο δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει μεγάλες εκπτώσεις!

Πριν απαντηθεί το «γιατί», καλό θα ήταν να αναφερθεί ένα μικρό απόσπασμα που έγραψα προ ημερών σε σχετικό άρθρο (κλικ ΕΔΩ). Στον υπότιτλο:

«Οι τίμιοι έμποροι λόγω αναδουλειών δεν έχουν περιθώρια για μεγάλες εκπτώσεις και κάποια ‘’λαμόγια’’ ψάχνουν για κορόϊδα».

Και σε κάποιο σημείο:

«Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα με την έντονη ξενομανία της και τον μιμητισμό της, δεν υπάρχει “Black Friday”! Οι τίμιοι έμποροι -λόγω της πολυετούς οικονομικής ύφεσης- δεν έχουν περιθώρια για μεγάλες εκπτώσεις και κάποιοι ‘’ξύπνιοι’’ λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μόνον το… πρώτο συνθετικό!».

Η προαναφερόμενη πολυετής οικονομική ύφεση, ανάμεσα στα πολλά δεινά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, είναι και η αλόγιστη υπερεκτίμηση υπαρχόντων και υπερτιμολόγηση διαθεσίμων.

Προχθές το βράδυ ήμασταν σε ένα ταβερνάκι σε κεντρικό σημείο. Ένα φαγάδικο σε χώρο το πολύ 20-30 τ.μ. με 3 ή 4 τραπέζια. Σε συζήτηση που είχαμε με τον επιχειρηματία είπε ότι «δεν βλέπω του χρόνου να υπάρχουμε» και στο «γιατί;», απάντησε: «Δίνω ενοίκιο 800 ευρώ και μου ζήτησε ενοίκιο 1.100 ευρώ. Πώς να ‘’βγω’’; Οι συνταξιούχοι που μου ερχόντουσαν κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, τώρα άντε νά ‘ρθουν δυό φορές τον μήνα! Με το ζόρι βγαίνει το 800άρι…».

Κουβέντα στην κουβέντα, δείχνει το απέναντι γωνιαίο μαγαζί, που έκλεισε πριν 7-8 μήνες επειδή είχαν ζητήσει αύξηση ενοικίου και από τότε είναι ξενοίκιαστο… «Και δεν είναι μόνον αυτό. Να, δες στα εκατό μέτρα πόσα μαγαζιά είναι ξενοίκιαστα! Πού να τα νοικιάσουνε μ’ αυτά που ζητάνε; Ας τα καμαρώνουνε να μαραζώνουν!».

Κάπως έτσι προκύπτει η ‘’υπερεκτίμηση’’ ακινήτων περιουσιών, από ιδιοκτήτες που ακούνε ‘’συμβουλές’’. Που δεν κοιτάνε τι συμβαίνει γύρω τους και ζητάνε ‘’τ’ άντερά τους’’. Αποτέλεσμα ή να τα νοικιάζουν και να ‘’τρώνε φέσι’’ ή να τα βλέπουν να ‘’σαπίζουν’’…

Το κάθε διαθέσιμο προς εκμετάλλευση ακίνητο πρέπει να θεωρείται επιχείρηση. Και ως επιχείρηση πρέπει να συνάδει με τους νόμους της αγοράς. Ίσως είναι η μοναδική ατραπός, για να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές των συμβαλλόμενων.

Όμως αλλάζει η προϋπόθεση, εάν ένα ακίνητο είναι μέρος της περιουσίας κάποιας εταιρείας. Μιας ‘’ειδικής’’ εταιρείας ακινήτων και να αποτελεί αντικείμενο ‘’παιχνιδιού’’, με στόχο την μετάλλαξη μιας γειτονιάς ή μιας περιοχής – κάτι που παρατηρείται να συμβαίνει στις μέρες μας. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ”περίεργη” ιστορία…

Προς το παρόν, ας σταθούμε στις υποτυπώδεις εκπτώσεις λόγω του ‘’BLACK FRIDAY’’. Ή καλύτερα του… ‘’BLACK… Μπατίρ-DAY’’, αφού πώς να ‘’κόψει’’ τις τιμές του ένας καταστηματάρχης, όταν έχει ένα (ίσως υπέρογκο) ενοίκιο, μια ‘’αλμυρή’’ ΔΕΗ, μισθοδοσίες, ΙΚΑ, ταμεία κ.ά. Πώς; Δεν έχει περιθώρια!

Επιπλέον ο κάθε έμπορος χρεώνεται από τις τράπεζες για το POS, που χρησιμοποιεί, υποχρεωτικά! Δηλαδή, για οποιοδήποτε ‘’πάρε-δώσε’’, αν δεν πάρει η τράπεζα το ποσοστό της, δεν γίνεται! Αλλά (κι αυτό) είναι μία άλλη “συναρπαστική” ιστορία…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: