Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ορφάνεψε” η Εθνική Πινακοθήκη από την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 13/06/2022

Τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή – Ήταν 83 ετών – Υπήρξε άξια εκπρόσωπος του Πολιτισμού και επί δεκαετίες αφιερωμένη στην Τέχνη

|> Έφυγε το πρωί από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα , ψυχή της Εθνικής Πινακοθήκης. Ήταν 83 ετών.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα είχε γεννηθεί στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τα έτη 1959-1964.

Μετά έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα και συγκεκριμένα στην Κλασική Αρχαιολογία, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και με θέμα: “Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη”.

Η αείμνηστη ήταν ιστορικός Τέχνης, αρχαιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, που από το 1992 υπηρέτησε ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Επίσης, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου, κατά την περίοδο από 28 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Συλλυπητήρια για τον θάνατό της εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού, οι αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: