Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η πανδημία, δικαιολογία για τις υπερβολικές αυξήσεις

FLASH στις 26/08/2021

Τα προϊόντα ακριβαίνουν συνεχώς, ενώ οι αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων στα ίδια! Η επίσημη δικαιολογία; Ο κορωνοϊός!

Δημήτρης Καπράνος |> Ποτέ δεν κοίταζα τις τιμές στα προϊόντα που αγόραζα στο σούπερ-μάρκετ. Επέλεγα τα ψώνια μου, πήγαινα στο ταμείο, πλήρωνα και έφευγα. Αυτά, όταν ήμουν μόνος.

Όταν ήταν μαζί η συμβία, τα πράγματα άλλαζαν. Εκείνη κοίταζε τις τιμές, επέλεγε το τί θα αγοράσουμε κι όταν εγώ πετούσα στο καρότσι κάτι “περιττό”(κατά την άποψή της, συνήθως αλλαντικό) το έβαζε πίσω στην θέση του.

Κι όταν πηγαίναμε στο ταμείο, κοίταζε μετά την απόδειξη, μήπως έχει “χτυπηθεί” κάτι λάθος. Και είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές, κατήγαγε θρίαμβο, αφού ειχε χρεωθεί κάποιο προϊόν εις διπλούν!

Από την κρίση του 2010 και εντεύθεν, κοιτάζω τις τιμές, διαλέγω πολλές φορές πράγματα από τις “προσφορές”, μελετώ προσεκτικά την απόδειξη και κάνω συγκρίσεις μεταξύ των τιμών, καθώς φυλάγω τις αποδείξεις! Δηλαδή, για να λέμε την αλήθεια, τις παραδίδω στην “ειδική”, η οποία κάνει τους ελέγχους! Βλέπετε, οι περικοπές και οι κατατμήσεις των αποδοχών μας, δεν επιτρέπουν δεκάρα παραπανίσια…

Ε, λοιπόν, αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό, εν μέσω της κρίσεως του κορωνοϊού, είναι από τα χωρίς προηγούμενο!

Και να πoυv ότι έχουμε πληθωρισμό, να πάει στην ευχή, διότι έτσι θα είχαμε και ελπίδες να “ψαλιδιστούν” τα δάνειά μας.

Έλα, όμως, που κάτι τέτοιο δεν υπάρχει! Αλλά οι τιμές “πετούν” με ρυθμούς οι οποίοι, παλαιότερα, έδιναν “θέματα” στους γελοιογράφους, οι οποίοι οργίαζαν, παρουσιάζοντας τον “Τιμάριθμο” ως έναν τεράστιο ψηλέα, με κάτι θεόρατες ποδάρες, που έφθαναν το ύψος πολυκατοικίας!

Αν ρωτήσετε το “γιατί ακριβαίνουν οι τιμές;”, η συνήθης απάντηση είναι ότι “φταίει το Σουέζ!”. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το ατύχημα που συνέβη προ μηνών και κράτησε την διώρυγα κλειστή για μερικές ημέρες, συνέβαλε αποφασιστικά στην καθυστέρηση αφίξεως των εμπορευμάτων και αυτό είχε ως συνέπεια την αύξηση των τιμών.

Τρίχες! Τα προϊόντα έχουν ακριβύνει και ακριβαίνουν συνεχώς, διότι αυξήθηκαν υπερβολικά οι ναύλοι της μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων!

Με δυο λόγια, τα βαπόρια έγιναν πολύ πιο ακριβά, η παροχή υπηρεσιών στα λιμάνια πιο ακριβή, οι πρώτες ύλες πιο ακριβές, τα καύσιμα πιο ακριβά.

Όλα πιο ακριβά, εκτός από τις αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων! Και η επίσημη δικαιολογία; Ο κορωνοϊός!

Ποτέ άλλοτε-με εξαίρεση τους πολέμους, η παραγωγή δεν σταμάτησε ξαφνικά. Μέχρι να ξαναπάρει μπροστά η αγορά, θα έχουμε αυξήσεις” λένε οι ειδικοί. Πάλι “τρίχες”! Μια χαρά θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές και στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες. Αλλά , όταν οι έχοντες τα μέσα δουν μια ευκαιρία, δεν την αφήνουν να χαθεί!

Η πανδημία, λοιπόν, εκτός του ότι μας έκανε να χάσουμε μεγάλο κομμάτι από τις χαρές της ζωής , εκτός του ότι μας έκλεισε μέσα και μας βύθισε στην μελαγχολία, εκτός του ότι μας απομάκρυνε και έφερε τις ανθρώπινες σχέσεις στο ναδίρ, βάζει και το μακρύ της χέρι στην τσέπη μας και την αδειάζει απροκαλύπτως και ανενδοιάστως! Μήπως είναι καιρός να αντιδράσουμε ως καταναλωτές;

> Το άρθρο από την εφημερίδα “Εστία”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: