Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα καθολικά σχολεία Δελασάλ για τον άγιο Ιωάννη-Βαπτιστή

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 27/03/2019

Τα 300 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή των σχολείων γιορτάζονται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

|> Το 2019, το Τάγμα των Αδελφών (Freres) των Χριστιανικών Σχολείων γιορτάζει τη συμπλήρωση 300 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του, αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (30 Απριλίου 1651 – 7 Απριλίου 1719).

Ο Δελασάλ ανακηρύχθηκε άγιος από την Καθολική Εκκλησία το 1900 και το 1950, ο πάπας Πίος ΙΒ ́ ανακήρυξε τον Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ άγιο προστάτη των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την Καθολική Εκκλησία. Σε όλον τον κόσμο, όπου λειτουργούν σχολεία που εμπνέονται από την παιδαγωγική του άγιου προστάτη τους, οργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, για να τιμηθεί η λαμπρή επέτειος.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, την Κυριακή, 7 Απριλίου, ημέρα της επετείου των 300 χρόνων από τον θάνατο του Δελασάλ, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία:

  • στον Ιερό Καθολικό Ναό “Αγίου Παύλου” στον Πειραιά, στις 10:30 και
  • στον Ιερό Καθολικό Ναό της “Αμιάντου Συλλήψεως” στη Θεσσαλονίκη, στις 10:00.

Η 7η Απριλίου θα εορταστεί με λαμπρότητα σε όλον τον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Rouen της Γαλλίας, πόλη στην οποία πέθανε ο μεγάλος αυτός παιδαγωγός και προστάτης της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, στις 6 Απριλίου 2019, στον Καθεδρικό Ναό της Rouen, θα τελεστεί με μεγάλη λαμπρότητα επίσημη Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συρρεύσουν απ’ όλον τον κόσμο Frères και λαϊκοί, για να τιμήσουν τη μνήμη του ιδρυτή τους.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Αντώνιος Βουτσίνος, γενικός υποδιευθυντής του “Saint-Paul” Πειραιά και η  Μαρίλυ Βαρδάκη, εκπαιδευτική διευθύντρια του Δημοτικού “Δελασάλ” Αλίμου.

Την ίδια ημέρα, στη Rouen, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της νέας βιογραφίας του Ι.-Β. Δελασάλ. Την εκ 668 σελίδων βιογραφία θα προλογίσει ο συγγραφέας της, Bernard Hours, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Lyon III Jean Moulin.

Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του Παρισιού, στο Docks d’Aubervilliers, θα παρουσιαστεί το πολυθέαμα “J B”. Πρόκειται για μια παράσταση με θέμα τη ζωή και το έργο του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, για την οποία συνεργάστηκαν 300 νέοι που φοιτούν σε 8 λασαλιανά σχολεία στο Παρίσι.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικοί και νέοι από 10 άλλα λασαλιανά σχολεία από όλες τις περιοχές της Γαλλίας.

Ως εκπρόσωπος της χώρα μας, την παράσταση θα παρακολουθήσει η Πηνελόπη Σταυρίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στο Κολέγιο «Δελασάλ» Θεσσαλονίκης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: