Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκδήλωση μετά μουσικής, των αποστράτων του ΛΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 07/11/2018

Τιμήθηκαν ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο αρχηγός του ΛΣ Στ. Ράπτης, ο αντγος Ν. Μανωλάκος

|> Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στην εκδήλωση, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και του αν. υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, τιμήθηκαν ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο αρχηγός του ΛΣ Σταμάτης Ράπτης για την διαχρονική προσφορά του σώματος στην κοινωνία, στην ναυτιλία και στην πατρίδα, τον αντιστράτηγο Νίκο Μανωλάκο για την προσφορά του στην άμυνα της χώρας. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωση κάλυψε ο Δάκης με τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.

Στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνέπεια, στην εντιμότητα, την επαγγελματική επάρκεια, την αφοσίωση στο καθήκον και την πατρίδα, τα οποία έχουν επιδείξει οι απόστρατοι αξιωματικοί, οι οποίοι, όπως είπε, «στερήθηκαν πολλά από τον προσωπικό και οικογενειακό τους βίο και έθεσαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις δικές τους ανάγκες, υπηρετώντας τη δημόσια ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον» και σημείωσε:

«Είστε απόστρατοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά να είστε σίγουροι ότι και από τη σημερινή σας θέση, έχετε ακόμη να προσφέρετε πολλά στο Σώμα που υπηρετήσατε, στο Σώμα που αγαπήσατε.

Για εμάς, για την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, εκτός από απόστρατοι, είστε και σήμερα σε θέση να μεταλαμπαδεύσετε στα σημερινά στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, την εμπειρία, που είναι αποκρυσταλλωμένη στα σκληρά και δύσκολα χρόνια της υπηρεσίας σας.

Την εμπειρία την επιχειρησιακή, την εμπειρία τη διοικητική. Το ήθος, την ευγένεια, την ευπρέπεια και τη γενναιότητα που πρέπει να διακρίνει και να χαρακτηρίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Και αυτό είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ, με δεδομένη την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Σώματος που υπηρετήσατε, τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του και τις δυσκολίες που ανακύπτουν καθημερινά στην άσκηση των καθηκόντων των γυναικών και των ανδρών που το στελεχώνουν.

Για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, διαδραματίζουν σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις καταλυτικό ρόλο σε κοινωνικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Από τις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών, τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Και όλα αυτά σε μία ευρύτερη περιοχή, όπου τη θέση του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, παίρνουν δυστυχώς η επιθετική ρητορική αμφισβήτησης των συνόρων και οι απειλές που όχι μόνο δε συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο αλλά ούτε και με τις θεμελιώδεις αρχές της καλής γειτονίας και συνεργασίας των χωρών και των λαών.

Θέλω όμως να τονίσω κατηγορηματικά ότι θα ήταν τραγικό λάθος για τον οποιονδήποτε να εκλάβει και να ερμηνεύσει τη στάση της χώρας μας, ως στάση αδυναμίας. Και θα ήταν καλό και φρόνιμο για τον ίδιο, να γνωρίζει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και τον γνήσιο πατριωτισμό των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και του λαού μας.

Εργαζόμαστε συστηματικά για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα παραμένουμε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών και εθνικών μας δικαιωμάτων.

Απευθύνομαι στους απόστρατους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή σας όλα αυτά τα χρόνια, στο καθήκον στο οποίο σας έταξε η Υπηρεσία. Όπως αναγνωρίζει τα δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή, όλων των ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στην παραγωγική διαδικασία.

Σας διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνησή μας δίνει μία σκληρή μάχη, η οποία θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και με νομοθετική μας πρωτοβουλία, δεν θα προχωρήσει η περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές σας. Παράλληλα η κυβέρνησή μας, σέβεται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της και θα σας καταβάλλει τα αναδρομικά, που αδίκως σας είχαν παρακρατηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους μισθούς και τις συντάξεις σας.

Σήμερα, που έχει κλείσει ο οκτάχρονος κύκλος της μνημονιακής λιτότητας και της ύφεσης και η χώρα γυρίζει σελίδα. Σε αυτήν την προσπάθεια, της ανάπτυξης με δίκαιο και ανθρώπινο περιεχόμενο, της διανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των ανθρώπων της εργασίας, σε αυτή τη μάχη που δίνουμε, είστε παρόντες. Και φυσικά, σε αυτή τη μάχη, δεν είσθε απόστρατοι αλλά μαχητές της πρώτης γραμμής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος τίμησε τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την προσφορά του δήμου στη ναυτιλία και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Σταύρος Βοϊδονικόλας. Στον χαιρετισμό του είπε:

«Κυρίες και Κύριοι, Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος. Με αφορμή αυτή την επέτειο, σήμερα τιμάμε ουσιαστικά το Λιμενικό Σώμα για τις υπηρεσίες που προσφέρει τα τελευταία εκατό χρόνια στην πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία. Ειδικά για εμάς στον Πειραιά, μια κατεξοχήν ναυτική πόλη, η προσφορά του Λιμενικού έχει βαρύνουσα σημασία.

Το έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος είναι πολυσήμαντο και πολύπλευρο. Η προσφορά τους στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων μας είναι αδιαμφισβήτητη και αναγνωρίζεται απ’ όλους, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.

Όλοι μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα στην έρευνα και τη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν. Στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, οι λιμενικοί μας έσωσαν χιλιάδες ζωές που κινδύνεψαν στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και παιδάκια, επιχειρώντας με τρόπο άρτιο και υποδειγματικό, με ανθρωπισμό και ευαισθησία.

Φροντίζουν καθημερινά για την ασφάλεια και αστυνόμευση των θαλασσών, των ακτών και των λιμανιών μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων στην πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς.

Από αυτό το βήμα θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού σώματος, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Φυσικά και όλους εσάς, τους απόστρατους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος για όσα έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: